Nieuws, Politiek, VS, Sociale zekerheid, Besparingen, Barack Obama, Democraten, Republikeinen, Medicare -

Obama gaat Republikeinse richting op

Woensdag stelt President Obama zijn begrotingsplan van 2014 voor, wat enkele forse besparingen op gezondheidszorg en sociale zekerheid zal bevatten. “Gewetenloos!”, reageert de AFL-CIO verontwaardigd, de grootste federatie van vakbonden in de VS en één van Obama’s grootste aanhangers. “Niet rechts genoeg”, is het antwoord van de Republikeinen.

dinsdag 9 april 2013 19:04
Spread the love

Het is weer zover in de VS. Er moet onderhandeld worden over de begroting en beide partijen trekken met lood in de schoenen naar de onderhandelingstafel. Voor beide partijen zal dit een slopend en moeizaam duel worden met alleen maar verliezers: President Obama, John Boehner, maar de grootste verliezer wordt waarschijnlijk toch het merendeel van de Amerikaanse bevolking.

Het Witte Huis had het plan al op voorhand vrijgegeven en tot grote verbazing van Obama’s achterban zal het voornamelijk bestaan uit besparingen: 1,8 triljoen over 10 jaar om precies te zijn. Deze besparingen zullen vooral de zwakkeren in de maatschappij treffen, zoals ouderen, wezen, weduwen, alleenstaande ouders maar ook veteranen zullen niet gespaard blijven.

Senioren met de gepeperde rekening

400 miljard zal bespaard worden op gezondheidszorg, onder meer door de minimumleeftijd voor Medicare – het verzekeringsprogramma van de federale overheid waar ouderen en mensen met een handicap toegang tot hebben – van 65 naar 67 jaar te verhogen. Dit voorstel kwam initieel van Paul Ryan, de running mate van Mitt Romney, een voorstel dat vice-president Joe Biden in het vice-presidentieel debat uit 2012 nog weglachte.

Door deze maatregel zal een hele kwetsbare groep van senioren voor twee jaar langer de speelbal blijven van de privé gezondheidszorg. Want zij zullen het veel moeilijker hebben om een verzekering af te sluiten omdat ze als risicogroep bestempeld worden en in het geval dat toch lukt, zullen ze overladen worden met duurdere premies.

De sociale zekerheid zal ook terug onderworpen worden aan ‘Chained CPI’, wat stijgingen van de uitkeringen verhindert omdat ze niet meer gelinkt worden aan de kosten van levensonderhoud. Het gemiddelde pensioen via de sociale zekerheid bedraagt 1.263 dollar per maand. Door deze verandering zullen ouderen het op jaarbasis met gemiddeld duizend dollar minder moeten stellen. “Ik ben echt zwaar ontgoocheld en zal alles in mijn macht doen om dit te stoppen”, zegt senator Bernie Sanders, de enige onafhankelijke senator uit Vermont.

Senator Elizabeth Warren, één van de (weinige) progressieve kampioenen in de Senaat, is even misnoegd : “Chained CPI is gewoon een chic woord om te zeggen dat je zal snoeien in de uitkeringen van senioren, mindervaliden  en wezen. Dit systeem is essentieel in het beschermen van de middenklasse en we kunnen het niet toelaten dat het stap voor stap ontmanteld wordt”.

Obama staat alleen

Veel van de voorstellen in Obama’s besparingsplan waren initieel van de Republikeinen en zijn helemaal niet populair bij de bevolking. In een Pew Poll van februari 2013 bleek dat maar 10 procent van de bevolking besparingen op de sociale zekerheid steunt en 41 procent net vindt dat de uitkeringen verhoogd moeten worden. Met andere woorden: de publieke opinie staat zeker niet aan zijn kant.

Ook in de economische wereld laten heel wat stemmen hem in de steek. Paul Krugman, Nobelprijswinnaar voor de economie, heeft samen met enkele andere economen in het verleden al meermaals gewaarschuwd dat besparingen op de sociale zekerheid geen voordelen opleveren voor de economie of de economische groei op lange termijn.

Boehner blijft ‘mister NO’

Dit begrotingsplan was in principe een preventieve toegeving van de president om een felle reactie van de conservatieven te vermijden. Ze staat vol voorstellen die uit Republikeinse hoek komen en Obama hoopte hiermee zijn perceptie als eeuwige verzoener te verzilveren als president die boven partijpolitiek staat en tot onpartijdige oplossingen kan leiden.

Door deze toegevingen al weg te geven alvorens de gesprekken met de Republikeinen beginnen, stelt Obama zichzelf in een zeer zwakke positie aan de onderhandelingstafel. John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, liet vrij onmiddellijk weten dat het niet rechts genoeg is. “Obama ontmoet ons niet in het midden”, reageerde hij. Hij zal ieder plan tegenhouden dat ook maar enigszins een belastingverhoging inhoudt.

Strategie?

Hiermee is Obama ook gedoemd om beleidsvoorstellen van de tegenpartij te verdedigen in de media. Want de Republikeinen zullen zonder twijfel de schuld achteraf in de schoenen van Obama steken en dit tegen hem gebruiken in de opkomende verkiezingen van 2014.

Ook binnen zijn eigen partij verloor hij veel steun want 107 Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben een brief ondertekend dat ze tegen iedere begroting met zulke, forse besparingen zullen stemmen.

Obama zal de komende weken dus moeten knokken tegen zowel zijn ‘linkse’ als zijn rechtse flank. En hiermee wordt de hamvraag, zal hij in de komende onderhandelingen nog verder naar rechts opschuiven of niet?

take down
the paywall
steun ons nu!