Nieuws, Samenleving, Cultuur, België, Lokaal, Beeldende kunst, Ronse, Kunsttentoonstelling, Terzake, Jeugdwerking -

Conversations: doet Ronse ter zake?

Toen curator Hendrik Braet een jaar geleden de opdracht kreeg om een tentoonstelling in Ronse op te zetten moest hij op zoek gaan naar een invalshoek. Deze vond hij in een reportage van ter Zake die de titel 'Ronse heeft een imago probleem' kreeg. De bewoners zouden te weinig converseren met elkaar. Maar wat is conversatie?

dinsdag 9 april 2013 15:46
Spread the love

Twintig kunstenaars van binnen en buiten Ronse spitten het thema uit en zorgen voor meer vragen dan antwoorden. De tentoonstelling omvat zowel geluidsinstallaties, als schilderkunst, fotografie, cartoons, video en conceptuele installaties. Het medium dat de kunstenaars gebruiken is niet van tel, wel wat ze ermee willen zeggen tegen de toeschouwer. Ongeveer de helft van de werken is specifiek voor deze tentoonstelling gemaakt. Voor de andere helft koos Hendrik Braet werk uit het oeuvre van de kunstenaars dat binnen het thema past.

Jongeren in Ronse hebben geen jeugdhuis of een andere ruimte waar ze hun ding kunnen doen. Als aanklacht tegen deze situatie, maar meer nog als voorbeeld hoe het wel zou kunnen, stelde de curator een fotocollage samen met beelden van activiteiten in Ciné Palace te Kortrijk dat graag zijn medewerking verleende om aan te tonen wat voor een positieve dynamiek kan ontstaan uit een eigen locatie en een aantal enthousiaste vrijwillige medewerkers.

Conversations is een samenwerking tussen Linx+ Oost-Vlaanderen en CC de Ververij en kwam tot stand met de steun van de stad Ronse en de provincie Oost-Vlaanderen. Tijdens de opening op zaterdag 6 april stelde Vlaamse rapper Steven H zijn nieuw album ‘Pijn en lijden’ voor, gevolgd door een Franstalige Congolese rapgroep die heel wat populariteit geniet bij de jeugd van Ronse.

Deze boeiende en interessante tentoonstelling die de dialoog aangaat met de actualiteit, politiek en de toeschouwer is ook een statement tegen de verzuring en loopt nog tot 21 april in het vernieuwd cultureel centrum De Ververij, Wolvestraat 37 te Ronse en is open op woensdag, zaterdag en zondag van 14u tot 18u.

deelnemende kunstenaars:

Mieke Vincke • Erwin Mortier • Karel de Meester • Kapotski • Jan De Coninck • Thomas Marchal • Hendrik Braet • Lieven Cateau • Jürgen De Blonde • Koen Vromman • Bart Deygers • Franky De Schampheleer • Marc Hoflack • Sabine Vermeulen • Sebastien Demeulenaere • Cinépalace Kortrijk • AFt captured by Hanne Lamon • Faustine Puras • Jeroen Boussier • Bram Laebens • Gery De Smet • Glen Elett • Koen Vermeule

take down
the paywall
steun ons nu!