Roma-jongeren presenteren flashmob

Roma-jongeren presenteren flashmob

maandag 8 april 2013 16:27
Spread the love

Op 8 april wordt de Internationale Roma-dag gevierd. Deze jaarlijkse traditie werd in 1971 in het leven geroepen op het eerste Wereld Roma-congres in Londen. Momenteel wint deze feestdag elk jaar aan belang, zowel binnen als buiten de Roma-gemeenschap. Voor de Roma is dit hèt moment bij uitstek om hun stem te laten horen, hun rijke cultuur te tonen, en hun sociale situatie bespreekbaar te maken. De dienst Roma en Woonwagenbewoners en het Vormingscentrum van de Foyer werkten in Brussel een flashmob uit met Roma-jongeren. Hiermee willen ze vooral tonen dat ook zij voluit deel uitmaken van de rijke diversiteit van Brussel en als actieve burger willen bijdragen aan het samenleven in de stad.

Sinds de val van het Communisme en de eenmaking van Europa zoeken heel wat Oost-Europese Roma Westerse landen op om een betere toekomst uit te bouwen. Omwille van de grote kloof in socio-economische situatie en vaak extreme armoede brengt deze migratiebeweging op bepaalde momenten schokgolven teweeg binnen de publieke opinie. Dergelijke marginalisatie aanvaarden we niet meer in het Europa van vandaag en velen geven de Roma daarvoor zelf de schuld (‘blaming the victim’). Zeker in een Europa in crisis, laait het anti-ciganisme opnieuw op. We horen steeds meer openlijke hate speech ten aanzien van minderheden als Roma en in sommige landen wordt een beleid gevoerd dat vooral gericht is op het uitwijzen van deze nieuwe EU-burgers. We kennen en begrijpen Roma niet, en dat maakt hen onbemind.

Daar willen de Brusselse Roma-jongeren iets aan doen. In het kader van de Internationale Roma-dag beslisten ze dat het niet altijd kommer en kwel hoeft te zijn als het over Roma gaat. Het leek hen meer relevant om te tonen wat hen echt bezighoudt, namelijk opgroeien in Brussel en binnen de jongeren-cultuur. Hiermee willen ze vooral aantonen dat zij helemaal niet zo’n exotische producten zijn zoals vaak wordt gedacht, maar dat ze net zoals andere doorsnee-jongeren volwaardig deel uitmaken van de Brusselse samenleving en hieraan op een positieve manier willen bijdragen.

Een aantal Roemeense en Bulgaarse Roma-jongeren besloten daarom om samen een flashmob uit te werken om op een korte, verrassende en eigentijdse manier een positieve boodschap te brengen naar het grote publiek. Hiervoor bedachten ze zelf een krachtige en fiere boodschap: “Ik ben ROMA én BRUSSELAAR”!

take down
the paywall
steun ons nu!