Nieuws, Samenleving, België, Dewereldmorgen.be -

DeWereldMorgen.be gaat vooruit

Op 1 maart 2013 bestond DeWereldMorgen.be drie jaar. We hebben die verjaardag stilletjes laten voorbijgaan omdat begin maart ons journalistieke werk voor de feminismeweek alle voorrang verdiende. Meest belangrijk is dat deze nieuwssite er vorig jaar opnieuw stevig op vooruit is gegaan.

zondag 7 april 2013 19:51
Spread the love

Onze grote sterkte zijn de vele burgerjournalisten die voor talrijke goede artikels en reportages zorgen. We tellen nu 314 burgerjournalisten die elk zorgden voor diverse bijdragen. In totaal hebben meer dan 3350 mensen een profiel aangemaakt op DeWereldMorgen.be, de meesten om te bloggen of om te reageren op artikels.

We kozen er ook voor om de kernredactie te versterken, onder andere hard nodig om zoveel instroom van vrijwilligers allemaal publicatieklaar te krijgen en om in te spelen op het belangrijkste nieuws. Ciska Hoet en Lode Vanoost kwamen erbij.

Het is een weloverwogen beslissing om in DeWereldMorgen.be als medium te investeren. Keerzijde is de grote uitdaging om meer inkomsten te genereren. Vooral daarom is Bieke Purnelle er ook bij gekomen. Naast haar journalistieke opdracht, is zij er prioritair om de zakelijke kant te beheren.

En wat met de lezers? In 2012 waren jullie met meer dan 1,4 miljoen om deze nieuwssite te bezoeken. Dat is in vergelijking met 2011 een toename van 35 procent. Samen zochten jullie meer dan 6,15 miljoen pagina’s op. In januari van dit jaar haalden we voor het eerst 200.000 unieke bezoekers op een maand. Onze nieuwsbrief vertrekt begin april 2013 elke dag naar meer dan 40.000 mensen, op facebook gaan we richting 15.000 fans en op twitter tellen we ruim 5000 volgers.

Inhoudelijk was 2012 onder andere het jaar van een onthullende artikelreeks over fraude bij BNP Paribas Fortis, een sterk opgepikte reportagereeks over coöperaties, een veelgelezen artikel over hoe media vals spelen met stakingsfoto’s, de samenwerking rond en berichtgeving over We Strike Back en het Transitiefestival, debatten over de financiële sector, solidariteit, verontwaardigden, internet en de neoliberale crisis, en de voorbereiding van de feminismeweek van begin 2013.

We worden steeds meer het medium dat ons voor ogen stond toen we vier jaar geleden volop met de voorbereiding bezig waren, en er drie jaar geleden ook effectief mee konden starten. Maar om de droom van een krachtig en nog volwaardiger medium te realiseren – dat daarenboven gratis toegankelijk blijft – moeten we de komende jaren ons budget eigenlijk verdubbelen tot bijna een miljoen euro, liefst zo snel mogelijk.

Onze meest betrouwbare inkomstenbron om die noodzakelijke groei te realiseren vormen de lezers die ook steungever zijn geworden. Vooral zij kunnen verzekeren dat DeWereldMorgen.be hun autonome en sterke medium is en blijft. Op dit ogenblik zijn er 750 vaste steungevers die maandelijks 5, 10 of meer euro storten en zo de redactie in staat stellen haar werk goed te doen.

De ervaring met New B, het initiatief voor een nieuwe coöperatieve bank dat in amper tien dagen 30.000 coöperanten wist te vinden, sterkt onze overtuiging dat er ook een groter publiek moet zijn dat mee sterkhouder wil zijn van dit medium en deze mediabeweging. Mee door zowel het gestegen bereik als de grotere impact van DeWereldMorgen.be durven we nu voluit mikken op een groei tot 2000 vaste steungevers in de loop van 2013.

Mogen wij erop rekenen, namens de hele redactieploeg en de vele vrijwilligers die dit fantastische mediaproject laten draaien, dat u straks één van die steungevers bent? Klik dan hier. Alvast hartelijk dank.
En als u al steungever bent, dubbel dank daarvoor.

Dirk Barrez & Han Soete

Het volledige DeWereldMorgen.be team bestaat nu uit Dirk Barrez, Keltoum Belorf, Robin Brackez, Greet Brauwers, Christophe Callewaert, Julie Decabooter, Ciska Hoet, Bieke Purnelle, Peter Schelck, Han Soete, Jan Van Criekinge en Lode Vanoost.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!