Luxumbrella Leaks

Luxumbrella Leaks

zaterdag 6 april 2013 19:14
Spread the love

offshore leaks, geen vuiltje aan de lucht!

Een ongezien schandaal beheerst vandaag de pers. Een nogal aanzienlijk aantal bedrijven en bezitters van een minimumkapitaaltje zouden gekozen hebben voor een optimalisatie in één of ander belastingparadijs. Iedereen die bij dergelijke onthullingen present moet zijn is er ook. John Crombez komt uitleg geven in terzake, de rest van de politici die, dat moet toch even gezegd worden, volgens de journalist van “Le Soir” niet op de lijst voorkomen houden een low profile aan. Dat is hen bij deze vergeven, het is tenslotte vakantie en wie zit er dan niet op één of ander maagdelijk plaatsje zijn verdiende rust op te eisen? En ook de pers brengt regelmatige updates over dit item. Veel valt er momenteel nochtans niet te vertellen. Er zit ook niemand van de BEL-20 tussen, dat mag ook gezegd. Wat ook gezegd moet worden natuurlijk is dat de lijst geen totaalplaatje biedt. Er zijn dus waarschijnlijk wel nog andere paradijsjes die nog steeds onder de radar blijven. Een van die minder bekende paradijsjes bevindt zich bij BNP-Paribas waarvan de Franse en Belgische staat de belangrijkste aandeelhouders zijn. Ook daar doet men volop aan optimalisatie. De fiscale paraplu die daar de optimalisaties regelt heeft men cynisch, of nee laat ik het anders stellen, om op onze kop te schijten, Luxumbrella genoemd, snapjem? En de promotor van dienst bleek niemand minder dan Dhr. Jean Danckaert te zijn, onze erekanselier bij het Belgisch consulaat in Monaco.

Toen dit vorig jaar ter sprake kwam sprak ik in eerste instantie Hendrik Bogaert aan. Hendrik is zoals u weet de James Bond onder de ambtenaren, op zijn palmares niets minder dan 2 werklozen die zich hebben ingeschreven voor een SELOR-examen en niet zijn komen opdagen, een 2-tal cipiers die zich ziek zetten en dan na hun uren wat gaan schilderen en meer recent een massa ambtenaren die het beu zijn om door hem geschoffeerd te worden. Dat is de man die dit katje even zal wassen dacht ik. Onze erekanselier is tenslotte toch ook een ambtenaar en een ambtenaar die, weliswaar legale, want voor optimalisatie in aanmerking komende producten aanbiedt in Monaco wat ik persoonlijk wel moreel een beetje verkeerd vind aangezien dit ingaat tegen wat zijn werkgever “de Belgische staat” van hem verwacht, nl. de inkomsten van de staat optimaliseren en ze niet proberen te reduceren, die valt dus onder Straffen Hendrik. En wie onder Straffen Hendrik valt die zal het geweten hebben.

Daarom dat het antwoord van Hendrik mij een beetje teleurstelde. Hendrik stelde nl. dat er tot nog toe geen veroordeling door de rechtbank hem bekend was en hij dus helemaal niet kon ingrijpen. Allez, den Hendrik dacht ik, nu laat hij steken vallen dus schreef ik Dhr. Crombez aan met de vraag om dit toch even te willen onderzoeken. Zijn mailbox liet mij weten dat hij mijn vraag zo snel mogelijk zou beantwoorden. En de pers? De pers was dit verhaal al snel vergeten en de dienst na verkoop van de kranten zit waarschijnlijk zonder budget. Bij deze maak ik dus van de aandacht in de pers gebruik om aan Dhr. Crombez alsnog te vragen hoe het nu zit met het Luxumbrella product voor de betere kostwinner? First things first, zie je. En hoe zou het nog zijn met… Dhr. Danckaert? Goed neem ik aan. De temperaturen in Monaco kunnen tegen volgende week oplopen tot 17°C bij een licht lentezonnetje met af en toe een wolkje dat voorbijschuift. Geen vuiltje aan de lucht dus.

take down
the paywall
steun ons nu!