Victoria Deluxe stelt documentaire ‘cRISEs UP’ voor
Nieuws, Samenleving, Cultuur, België, Documentaire, Vakbonden, Sociale bewegingen, Dominique Willaert, Victoria Deluxe, Tahrirplein, De indignados, Occupy Wall Street, CRISEs UP -

Victoria Deluxe stelt documentaire ‘cRISEs UP’ voor

Victoria Deluxe stelde vrijdag 29 maart haar nieuwe documentaire ‘cRISEs UP’ voor. Victoria Deluxe is een sociaalartistieke organisatie die op een participatieve manier producties maakt. Met een 40-tal mensen probeerden ze drie jaar lang wereldwijde vormen van strijd en verzet op beeld vast te leggen. Ze verzamelden in totaal zo'n 300 uur beeldmateriaal.

vrijdag 5 april 2013 14:23
Spread the love


doc

Victoria Deluxe werkte in 2010 aan een sociaalartistiek project onder de titel ‘Arbeid voor allen, maar niet te veel’. Toen viel het medewerkers op dat de crisis meer impact had dan eerst gedacht.

Het aanvankelijke idee was om vakbondsacties in beeld te brengen. In samenspraak met twee vakbondscentrales (LBC en BBTK) die voor financiering zorgden, besloten ze om het grootser te zien, en strijdbewegingen over de hele wereld te filmen.

Zo gingen ze filmen bij Occupy Wall Street in New York, de indignados in Madrid en bij de betogers op het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Eén van de doelstellingen van Victoria Deluxe is om de valse tegenstellingen tussen indignados en vakbonden te ontkrachten. “Ze hebben beide een ideologische onderbouw gemeen, ze vinden namelijk allebei dat de graaizucht van het kapitalisme ontzettend nefaste gevolgen heeft”, legt Dominique Willaert, artistiek leider van Victoria Deluxe, uit.

“Ze voeren dus eigenlijk dezelfde strijd, maar dan op een andere manier. De documentaire is daarom ook een soort oproep aan beide groepen om in dialoog te treden.”

“Want de indignados hebben een gezond wantrouwen tegenover de bestaande politieke partijen. De meesten hebben wél een duidelijke visie op het neoliberale project. Ze zijn heel ecologisch, heel actief en heel creatief. Ze vinden bijvoorbeeld nieuwe vormen van actievoeren uit, en werken heel basisdemocratisch.”

Met ‘cRISEs UP’ wil Victoria Deluxe iedereen die sociaal bewogen is een hart onder de riem steken. “We hebben de kracht en de kans om te doen wat reguliere media niet doen. We kunnen traag werken en zo hebben we er consequent voor gekozen om geen leiders te interviewen, maar enkel mensen vanuit de basis. Dit is de meest eerlijke manier van werken.”

“Het gaf een geweldige boost om zowel heel oude als heel jonge mensen tegen te komen. Wat hen verbond, was hetzelfde politieke bewustzijn, namelijk dat er een ander sociaaleconomisch systeem nodig is.”

De documentaire wil een breed publiek bereiken, zeker ook mensen die sceptisch staan tegenover vakbonden en de hele indignadosbeweging.

“Neem nu de Field Liberation Movement. Die is door de media helemaal gecriminaliseerd. Dat kan ook vakbondsmensen overkomen”, zegt Willaert. “Wij hebben geprobeerd om vakbonden op een andere manier in beeld te brengen.”

“Voor de participatieve manier van werken hebben we ons gebaseerd op andere media die al eerder op deze manier te werk zijn gegaan. We zijn schatplichtig aan Indymedia en DeWereldMorgen.be. Door burgers mee in te zetten in het productieproces doe je mee aan bewustzijnsverandering. Voor velen die hieraan hebben meegewerkt, was dit alvast heel nieuw.”

Met de documentaire probeert Victoria Deluxe een soort van tegengewicht te bieden aan de reguliere media. “Toen de indignados massabetogingen organiseerden, kwamen ze veel in het nieuws. Nu hoor je er niets meer van. Maar het is niet omdat ze niet meer in het nieuws komen, dat ze niet meer actief zouden zijn”, zegt Willaert.

CRISEs UP wordt vertoond in Studio Skoop te Gent vanaf 18 april tem 1 mei 2013, telkens om 20u.

Trailer ‘cRISEs UP’ from Victoria Deluxe on Vimeo.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!