Meerderheid Republikeinse kiezers wil klimaatactie
Klimaatverandering, Verenigde Staten, Klimaatactie -

Meerderheid Republikeinse kiezers wil klimaatactie

Een meerderheid van de Republikeinsgezinde kiezers vindt dat de Amerikaanse overheid actie moet ondernemen tegen de klimaatverandering. De steun voor hernieuwbare energiebronnen ligt nog veel hoger, zo blijkt uit een nieuwe rondvraag.

vrijdag 5 april 2013 16:04
Spread the love

De Republikeinen in het Amerikaanse Congres verzetten zich met hand en tand tegen strengere klimaatregels of steunmaatregelen voor hernieuwbare energiebronnen. Maar uit een onderzoek van de George Mason University in Virginia blijkt dat een meerderheid van de Republikeinse kiezers het daar niet mee eens is.

Van de respondenten vond 62 procent dat de overheid stappen moet ondernemen tegen de klimaatverandering. Meer dan drie vierde (77 procent) is van mening dat de VS meer energie moet halen uit hernieuwbare bronnen, en het grootste deel onder hen vindt dat dit meteen mag gebeuren.

Tendens

“In de voorbije jaren heeft ons onderzoek aangetoond dat een groeiend aantal Republikeinen meer daden van het Congres verwacht om de klimaatverandering aan te pakken”, zegt hoogleraar Edward Maibach, die de studie leidde. Voor het eerst stelden de onderzoekers bijkomende vragen naar de redenen voor de groeiende steun voor hernieuwbare energiebronnen.

De respondenten gaven energieonafhankelijkheid (66 procent), het bewaren van grondstoffen voor de volgende generaties (57 procent) en een betere levenskwaliteit voor kinderen en kleinkinderen (56 procent) als voornaamste redenen.

Amper een derde van de Republikeinse doelgroep is het dus eens met het standpunt van de partij rond de klimaatverandering. Een grote meerderheid geeft expliciet aan dat hun verkozenen geen rekening houden met hun standpunt.

“Uit het onderzoek blijkt dat er onder conservatieve kiezers een aanzienlijke steun is voor een transitie, weg van fossiele brandstoffen richting hernieuwbare energiebronnen, en voor actie tegen de klimaatverandering”, zegt Maibach. “Maar het meest verrassende is nog wel hoe weinig respondenten het eens zijn met de huidige positie van de Republikeinse partij rond de klimaatverandering.”

take down
the paywall
steun ons nu!