Het São Paulo Forum uitte zijn steun aan Nicolás Maduro in de aankomende presidentsverkiezingen in Venezuela (Foto: Raúl Limaco/IPS)
Nieuws, Politiek, Latijns-Amerika, Venezuela, Nicolás Maduro, São Paulo Forum -

Links in Latijns-Amerika wil Maduro als president Venezuela

De linkse partijen in Latijns-Amerika hopen dat Nicolas Maduro straks de nieuwe president van Venezuela wordt. Anders komt de economie van de hele regio in gevaar, zeggen ze.

vrijdag 5 april 2013 16:05
Spread the love

“Voor ons zijn de verkiezingen hier van fundamenteel belang, een eventuele nederlaag in Venezuela zou een achteruitgang betekenen voor het integratieproces”, zegt Valter Pomar, kopstuk van de Braziliaanse Arbeiderspartij (PT) en hoofd van het Forum van São Paulo, de groep van linkse partijen in Latijns-Amerika.

Nicolas Maduro is sinds het overlijden van Hugo Chávez waarnemend president. Op 14 april neemt hij het op tegen Henrique Capriles, de kandidaat van een zeer diverse oppositie. Het Forum van São Paulo hoopt dat Maduro wint.

Hele Latijns-Amerikaanse economie

“Een nederlaag – maar we gaan daar niet vanuit – zou niet alleen gevolgen hebben voor de Braziliaanse en Argentijnse economie maar voor de hele Latijns-Amerikaanse economie, vooral voor de landen die het zwakst staan of achtergesteld zijn op het vlak van industrialisering”, zegt Pomar.

Het Forum werd in 1990 opgericht in São Paulo op initiatief van de PT, die toen nog in de oppositie zat. Linkse partijen die deel uitmaken van het Forum, zijn vandaag aan de macht in Bolivia, Brazilië, Cuba, Dominica, Ecuador, El Salvador, Nicaragua, Peru, de Dominicaanse Republiek, Uruguay en Venezuela.

Het Forum ziet de eerste verkiezing van Chávez, in december 1998, als het begin van de opgang van links in Latijns-Amerika. Sindsdien veroverden steeds meer linkse partijen de macht. Alleen in Chili moest Michelle Bachelet in 2010 de macht weer afstaan aan de rechtse Sebastián Piñera.

De Werkgroep van het Forum, met 38 afgevaardigden van 27 partijen uit 18 landen, was de voorbije dagen in Caracas te gast om hulde te brengen aan Chávez en steun te betuigen aan Maduro.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!