De komende vijf tot tien jaar zullen er almaar minder belemmerende factoren zijn op de arbeidsmarkt.
Nieuws, Economie, België, Stampmedia, Arbeidsmarkt, Pensioenen, Jeugdwerkloosheid, Vacatures, Jan Hertogen -

Geen grijze toekomst

In 2020 gaat de babyboomgeneratie met pensioen. Daardoor zullen er veel vacatures zijn, vacatures die kunnen worden ingevuld door jongeren die nu te kampen hebben met jeugdwerkloosheid.

vrijdag 5 april 2013 14:05
Spread the love

De jongerenwerkloosheid kan vanaf 2020 sterk kantelen. Dan piekt het aantal arbeidskrachten van de naoorlogse babyboomgeneratie die met pensioen gaan. Dan komen er heel wat vacatures, vooral in uniformberoepen (postbode, buschauffeur, brandweerman …).

“In die beroepen gaat binnen tien jaar de helft van de arbeidskrachten met pensioen. Samen met de gezondheids- en dienstensector zullen de uniformberoepen de grootste behoefte aan arbeidskrachten hebben”, zegt socioloog Jan Hertogen.

De overheid wil mensen langer aan het werk houden, maar dat geldt niet voor uniformberoepen. “Totnogtoe drongen weinig jongeren met een migratieachtergrond door tot dergelijke jobs, maar in de toekomst zullen vooral zij de vacatures invullen”, meent Hertogen.

De situatie verschilt in Vlaanderen en Wallonië. Hertogen: “In Wallonië is de groep die de komende jaren op de arbeidsmarkt komt, vergeleken met de groep die straks de arbeidsmarkt verlaat, groter dan in Vlaanderen. Er zijn ook meer jongeren werkloos. Wallonië heeft dus een grotere reserve. Bovendien kent Vlaanderen een snellere vergrijzing.”

Last in, first out

De eurocrisis speelt momenteel in het nadeel van jongeren. Jonge arbeidskrachten worden als eersten ontslagen als het moeilijk gaat in bedrijven. Bij afslankingen verliezen uitzendkrachten vaak als eersten hun werk, volgens het principe ‘last in, first out’.

“Tot mijn verbazing vindt desondanks 80 tot 90 procent van de jongeren wel werk”, zegt Hertogen.

In de toekomst zullen jongeren het door de vergrijzing dus makkelijker krijgen op de arbeidsmarkt. “De komende vijf tot tien jaar zullen er almaar minder belemmerende factoren zijn. Welk beleid de overheid ook zal voeren, het zal er bijna geen invloed op hebben. Wat vast staat, is dat jongeren kansen zullen krijgen”, besluit Hertogen.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia

Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia op 27 maart 2013.

take down
the paywall
steun ons nu!