Zin om piraatje te spelen voor blanke journalisten?

Zin om piraatje te spelen voor blanke journalisten?

donderdag 4 april 2013 11:23
Spread the love


doc

Media wereldwijd zijn naarstig op zoek naar contacten met Somalische piraten. En de natte droom van elke journalist is een piraat zelf interviewen…. maar vind je weg maar eens in een lawless staat als Somalië. Gewiekste figuren in Kenia hebben al snel een gat in de markt gevonden. Contacten voorzien met piraten voor westerse journalisten. De vraag is groot en er is acteertalent bij de vleet….


De fiksers rekruteren mannen in de sloppenwijken van Nairobi, van een minderheidsgroep die op Somali’s lijken om piraatje te spelen voor westerse journalisten. Die journalisten worden soms dagenlang rondgereden zodat het lijk alsof het heel moeilijk en gevaarlijk is om bij de piraat te geraken.

Acteertalent is er genoeg en het verdient niet slecht. 200 dollar per dag zelfs, in niets vergeleken met mijn job in een restaurant”, zegt één van de acteurs die regelmatig gevraagd wordt om piraat te spelen.

De piraten pirateren…. Waarom niet… “We Africans are so clever, we are fooling them, but they think they are fooling us”, zei één van de acteurs lachend…

De scheepvaart aan de Somalische kust wordt sinds de burgeroorlog begin jaren ’90 geteisterd door Somalische piraten. Buitenlandse schepen worden geplunderd en westerlingen ontvoerd voor losgeld. Ook een Belgisch schip is al eens slachtoffer geweest van de piraten. De oorzaken van deze piraterij wordt gezocht bij een falende overheid die de wateren niet meer kan beschermen en anderzijds bij de vissers die hun territoriale wateren zien leeggevist worden en niets meer te verliezen hebben.

 

take down
the paywall
steun ons nu!