Mexicaans president Peña Nieto bij de erkenning van de deelstaat Sinaloa als nationaal voorbeeld voor landbouwproductiviteit op 4 maart 2013, met op de achtergrond een maïsveld. foto door: Malova Gobernador
Nieuws, Milieu, Politiek, Mexico, Ggo, Ggo mais -

Nieuwe klacht tegen Mexicaanse president voor ggo-maïs

Mexicaanse burgerorganisaties hebben klacht ingediend tegen de regering. Ze willen zo de goedkeuring van de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde maïs voorkomen.

donderdag 4 april 2013 17:52
Spread the love

De klacht werd ingediend bij de Nationale Mensenrechtencommissie, een overheidsinstantie. President Enrique Peña Nieto en leden van zijn kabinet worden aangeklaagd voor een eventuele goedkeuring van de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde maïs.

“Met de vergunningen voor de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde maïs zouden we twee of drie bedrijven rijk maken terwijl we onze eigen gezondheid, cultuur en voeding in gevaar brengen”, zegt Lorena Velazco, juridisch adviseur van Convergencia de Organismos Civiles por la Democracia (Koepel van Burgerorganisaties voor de Democratie), een van de organisaties die de klacht heeft ingediend.

Monsanto, Pioneer en Dow

In september 2012 dienden de Amerikaanse multinationals Monsanto, Pioneer en Dow zes aanvragen in bij de Mexicaanse overheid om genetisch gemodificeerde maïs op commerciële basis te gaan kweken. Het gaat samen over een oppervlakte van 1,7 miljoen hectare.

In februari diende Greenpeace al een klacht http://www.ipsnews.be/artikel/greenpeace-probeert-mexicaanse-teelt-ggo-mais-tegen-te-houden in bij het Mexicaanse gerecht om de vergunningen tegen te houden. De milieuorganisatie wil daarmee “een strafrechtelijk antecedent” uitlokken.

Sinds 2009 heeft de Mexicaanse overheid 177 vergunningen afgeleverd voor proeven met ggo-maïs, goed voor een oppervlakte van 2664 hectare.

Maïs staat centraal in de Mexicaanse keuken en cultuur maar jaarlijks moet het land acht tot tien miljoen ton invoeren, vooral uit de Verenigde Staten. Vorig jaar berekenden Amerikaanse onderzoekers dat Mexico zijn productie gevoelig kan opvoeren zonder biotechnologie maar met een efficiëntere irrigatie http://www.ipsnews.be/artikel/mexico-kan-straks-zichzelf-van-mais-voorzien.

take down
the paywall
steun ons nu!