Vrouwen in Malawi komen terug van water halen. Meer dan 40 procent van de mensen zonder schoon drinkwater wonen in Sub-Sahara-Afrika. foto door: Charles Mpaka/IPS
Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek, Minderheden, Verenigde Naties, Sociale media - Thalif Deen, IPS

Verenigde Naties ontdekken sociale media

De VN gaan de sociale media volop inzetten om de stem van groepen die voorheen minder hoorbaar waren, te laten klinken. Mensen uit de diepste uithoeken van de wereld kunnen zo mee de nieuwe ontwikkelingsagenda opstellen.

woensdag 3 april 2013 15:10
Spread the love

Toen de Verenigde Naties de Millenniumdoelstellingen (MDG’s) formuleerden in 2001, maakten ze nog geen gebruik van de snelgroeiende digitale mogelijkheden.

Nu de deadline van de MDG’s nadert (in 2015) en er een reeks nieuwe doelstellingen rond duurzame ontwikkeling in de maak zijn (de zogenaamde SDG’s), willen ze die trein niet nog eens missen.

Wereldwijd gesprek

“De VN hebben 200.000 mensen uit 189 landen gemobiliseerd door middel van een mix van digitale media”, zegt Olav Kjorven van het Bureau voor Ontwikkelingsbeleid van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP). Dit “globale gesprek” is een initiatief dat vorige maand werd gelanceerd en zal doorgaan tot eind 2015.

Groepen die tot nog toe afwezig waren tijdens mondiale bijeenkomsten – zoals bijvoorbeeld vrouwen, inheemse minderheden, de jeugd en mensen met een handicap – worden nu geconsulteerd over wat zij belangrijk vinden voor hun gemeenschap.

Waar de acht MDG’s onder meer focusten op armoedebestrijding, gender, de reductie van moeder- en kindersterfte en het terugdringen van hiv, wordt verwacht dat de SDG’s ook aandacht zullen hebben voor zaken als duurzame productie, globaal bestuur en de bescherming van het wereldwijde milieu.

Een panel op hoog niveau waarin onder meer de Britse premier David Cameron en de Liberiaanse president Ellen Johnson-Sirleaf zetelen, werd benoemd door secretaris-generaal Ban Ki-moon. Eind mei zal het team aan de finale versie van de post-2015-ontwikkelingsagenda werken tijdens een bijeenkomst in New York.

Online community

In het rapport “De globale conversatie begint”, sprak de VN over de ongekende reeks raadplegingen met mensen van over de hele wereld om tot de samenstelling van die agenda te komen. Volgens het rapport werden de face-to-face-bijeenkomsten uitgebreid met een actieve en groeiende online community, mensen die hun mening en kennis delen in “My World”, het VN-onderzoek rond de prioriteiten voor de nieuwe ontwikkelingsagenda.

Volgens Kjorven hebben Peru en Ecuador bijvoorbeeld bijzondere aandacht voor kinderen, jongeren en vrouwen. In Oeganda heeft een sms-berichtencampagne 17.000 mensen weten bereiken die hun mening gaven over wat zij belangrijk vinden en in Nigeria “zullen we 150.000 mensen in 32 staten activeren om aan MY World deel te nemen.”

Uit alle prioriteiten komen er drie duidelijk naar voren: de voortgang van de MDG’s moet worden versneld en aangepast aan de hedendaagse uitdagingen zoals de groeiende ongelijkheid binnen landen en de gevolgen van globalisering. Ten tweede voelt men een noodzaak aan een universele agenda rond milieu, werkloosheid en geweld. Ten derde willen mensen zich betrokken voelen bij de opstelling van de agenda en mee toezicht houden op de uitvoering ervan.

“Een van de mislukkingen van de huidige MDG’s is dat ze opgesteld werden met onvoldoende inbreng van ontwikkelingslanden en minderhedengroepen”, zegt Farah Miller van de Internationale Minderhedenrechtengroepering (MRG).

“De VN moeten geleerd hebben uit hun fouten. Als de SDG’s succesvol willen zijn, mogen ze niet opgesteld worden door elitaire panels in comfortabele vergaderzalen. De gemeenschappen en mensen voor wie de maatregelen bedoeld zijn, moeten gehoord worden. Er is nog tijd om hun stem te laten wegen op het besluitvormingsproces.”

take down
the paywall
steun ons nu!