Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Keizerbastion Antwerpen, Antwerpen archeologisch, Spaanse omwalling Antwerpen, Toerisme Antwerpen -

De Spaanse omwalling in Antwerpen is toegankelijk

De ruimte in de ondergrondse parkeergarage aan de Nationale Bank, met restanten van de Antwerpse stadsversterking uit de Gouden Eeuw, wordt verder uitgebouwd tot een heuse archeologische bezoekerssite. Een eerste belangrijke fase van die herinrichting is afgerond en de locatie kan door het publiek bezocht worden.

woensdag 3 april 2013 17:05
Spread the love

Er wordt op een unieke en tastbare manier het verhaal van de 16de-eeuwse Spaanse omwalling verteld. Tijdens de werken voor de heraanleg van de Zuiderleien, precies tien jaar geleden, werd op de middenberm van de Leien een groot gedeelte van het Keizersbastion, een deel van de 16de-eeuwse stadsomwalling, teruggevonden.

Even dreigde dit gedeelte van de Spaanse omwalling verloren te gaan door de heraanleg van de Leien en de bouw van een ondergrondse parking. Omwille van de grote erfgoedwaarde ervan, besliste het Vlaams Gewest echter het bastion te redden door het te verplaatsen.

Het bastion en de resten van de Keizerspoort kregen een plaats in de parking ‘Nationale Bank’ op niveau -3 (!). Voortaan is de ruimte open voor het grote publiek op woensdagnamiddagen op even data van 14u tot 16u en natuurlijk op de Erfgoeddag van 21 april en Open Monumentendag.
 

take down
the paywall
steun ons nu!