Nieuws, België -

“We haten moslims en we zijn er fier op en niemand die ons iets doet”

De bekeerde moslim Sean Pidgeon kwam vorig weekend om het leven tijdens een vuurgevecht in Syrië. Voor de reaguurders op de Facebook-pagina van Het Nieuwsblad was het een kans om eens totaal loos te gaan. Het open riool met vele tientallen extreem racistische en hatelijke reacties staat twee dagen later nog altijd gewoon online.

maandag 1 april 2013 14:00
Spread the love

Het was (uitgerekend) een Nederlandse blog die de aandacht vestigde op de stroom racistische reacties onder de Facebook-status van Het Nieuwsblad. Wijblijvenhier.nl maakte enkele screenshots van de reacties en publiceerde die zonder veel commentaar. Er was alleen een korte inleiding: “Racistisch België laat zich van zijn beste kant zien; op Facebook wordt de dood van de Belg uitbundig gevierd. Een greep uit de honderden reacties.”

Die zijn er inderdaad niet naast. “Laat [die apen] elkaar daar maar afknallen hoe meer hoe liever van dit uitschot zijn er in België toch meer dan genoeg !!!”, vindt ene Tom Pepel Pepels. 

“Vind ik byzonder zeeeeeeeeer leuk”, kan Alain de V. zijn vreugde niet op. 

“kunne ze hier genen rotzooi zaaien en wij geen gerechtskosten betalen als belastingbetaler en gevangeniskost wat een hotel hier is !!!!!!!!!!!!”, juicht Raf W. 

“Mooi zo,opgeruimd staat netjes!”, schrijft Annelies De Bue.

Dirk Olé begint meteen te dromen: “Hoe meer hoe liever kunnen we geen gratis hulplijn inzetten voor hun vertrek mss gaan ze dan massaal naar hun heilige gronden move out moslins.”

Jan De Pecker hoopt: “Er mogen er nog een paar duizenden vertrekken hoor!”

Zo zijn er vele tientallen reacties waar de haat van af druipt. En elk van die haatboodschappen wordt dan telkens ook nog eens geliket door verschillende mensen. 

Het is het soort reacties die je ook vindt op de fora van kranten. Alleen gebeurt het hier niet anoniem, maar met open vizier en meestal ook nog met een herkenbare foto er bij. 

De reacties staan er sinds zaterdag en werden niet gemodereerd. Sinds Wijblijvenhier.nl het racistische riool zaterdagavond aanklaagde, kwamen er nog veel haatcommentaartjes bij. Bij Het Nieuwsblad liggen ze er duidelijk niet wakker van. 
Ook elders bleven de reacties uit. Moet het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding hier niet op reageren? We hebben hier tientallen mensen die Belgische medeburgers de dood toewensen alleen maar omdat ze een bepaald geloof aanhangen of een donkere kleur hebben.

Kan u zich de reacties voorstellen, mochten de slachtoffers van de haat joden zijn? Het kot zou in dit geval terecht te klein zijn. 
Waarom blijft het nu stil? Omdat de Belgische moslims geen Joods Actueel hebben? Er is toch Wij blijvenhier.nl? Alleen hoort niemand hun aanklacht. Is dat omdat de officiële doctrine luidt dat islamofobie geen racisme is maar onschuldige religiekritiek? Of dat het racisme vanzelf zal verdwijnen als N-VA het Vlaams Belang leegzuigt?

Eén nuchtere reactie onder de racistische stroom vat het goed samen en stelt enkele interessante vragen: “Wat uiterst interessant is in deze thread, is het feit dat veel lieden die zich erop voorstaan hun ‘beschaafde Belgische samenleving’ te moeten beschermen tegen de ‘barbaarse moslims’, hier zelf hun eigen zogenaamde beschaving te kijk zetten. Zijn deze woeste, ongenuanceerde, respectloze uitlatingen normale, gezonde en beschaafde reacties op de dood van een medemens? Is dit die cultuur die als voorbeeld dient voor andere culturen, en waar tegenop gekeken moet worden? Zijn dit de normen en waarden van het ‘beschaafde Belgie’? Of is dit slechts een niet-representatieve steekproef, en zijn dit slechts de oprispingen van het meest onderontwikkelde deel van de Vlaamse samenleving, waar armoede en gebrek aan positieve vooruitzichten de Vlaamse inboorling in zijn meest barbaarse staat heeft weten te behouden? Dat zou best kunnen. Ik ben er eigenlijk wel nieuwsgierig naar. Als deze thread in het Engels vertaald zou worden, zou de wereld nog eens een vreemde en onheilspellende indruk kunnen opdoen van wat voor ‘Belgische beschaving’ door moet gaan ….”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!