Argentijns president Nestor Kirchner (2003-2007) en zijn echtgenote en opvolgster presidente Cristina Fernández (2007 tot op heden).
Nieuws, Economie, Politiek, Argentinië, IPS, Cristina Kirchner, Schuldenberg -

Vonnis Argentijnse staatsobligaties ook gevaarlijk voor andere landen

In de twaalf jaar sinds zijn zware economische crisis heeft Argentinië bijna 93 procent van zijn enorme schuldenberg kunnen herstructureren. Een deel van de schuldeisers weigert die herstructurering en wil via de rechtbank 1 miljard euro opeisen. Een negatieve uitspraak zal ook voor andere landen gevolgen die hun schulden niet kunnen terugbetalen gevolgen hebben, zeggen experts.

donderdag 28 maart 2013 14:48
Spread the love

Argentinië bekwam nieuwe voorwaarden voor de obligaties, onder meer sterke kortingen, lagere rentevoeten en langere betalingstermijnen. Maar een deel van de schuldeisers heeft alle voorstellen verworpen. Ze willen via een rechtbank in New York de volledige nominale waarde van de obligaties terugkrijgen. Het gaat om ruim 1 miljard euro.

Een rechtbank in New York moet volgende maand beslissen of het voorstel van de Argentijnse regering aan houders van verlopen obligaties aanvaardbaar is of niet.

Speculatieve onzekerheid

De eis kreeg al tweemaal een gunstig vonnis. Als dat volgende maand in beroep wordt bevestigd, dreigt dat de hele herstructurering van de Argentijnse schuld op de helling te zetten. Bovendien zal het ook gevolgen hebben voor andere landen met zware betalingsmoeilijkheden, waarschuwen experts.

De centrumlinkse regering van Cristina Fernández heeft nog tot vrijdag om de eisers in deze zaak een nieuw voorstel te doen.

Als Argentinië bakzeil haalt in New York, dan brengt dit “heel wat speculatieve onzekerheid” in het financiële systeem binnen, zegt econoom Fernando Porta van het studiecentrum Centro Redes. Het zet het hele internationale systeem van schuldherstructurering op de helling, net op een moment dat veel landen het zeer moeilijk hebben.

Afwijzen

Fausto Spotorno van consultancybedrijf Orlando Ferreres y Asociados is pessimistisch en vreest dat de eisers het laatste Argentijnse voorstel zullen afwijzen en dat de New Yorkse rechtbank hen dan zal volgen. Volgens deze analist zal de rechtbank geen rekening houden met de mogelijke gevolgen van hun uitspraak voor toekomstige herstructureringen. “De nieuwe obligatie-uitgiften hebben clausules die dit probleem voorkomen.”

Vandaag is de financiële situatie in Argentinië stabiel. Het betaalt zijn schulden nu op tijd, ook al heeft het door de problemen in 2001 bijna geen toegang meer tot de schuldmarkt. Volgens het ministerie van Economie heeft het land nu ongeveer 143 miljard euro schulden, 41,5 procent van het bruto binnenlands product, een van de beste resultaten in Latijns-Amerika.

take down
the paywall
steun ons nu!