Beeld door David Dhert
Nieuws, Samenleving, Rio de Janeiro, Brazilië, Indianen, WK voetbal, Inheemse bevolking, Aldeia Maracanã -

Braziliaans Indianenmuseum moet plaats maken voor voetbal

Autochtone Indianen moeten plaats maken voor het nakende Wereldkampioenschap voetbal in Rio de Janeiro. De militaire politie ontruimde vrijdag een oud museum waar sinds 2006 zo'n dertigtal Indianen leefden.

dinsdag 26 maart 2013 11:45
Spread the love

Op vrijdag 22 maart werden de inheemse Braziliaanse bewoners en een groep activisten met geweld uit het Aldeia Maracanã in Rio de Janeiro gezet. De politie gebruikte traangas en bedreigde iedereen met rubberen kogels die maar in de buurt van het gebouw zou durven komen.

Een deel van de ordediensten bestond uit het zogenaamde BOPE-team, dit is een speciale elite-eenheid die militair geschoold is en bruut geweld niet schuwt. Amnesty International uitte al felle kritiek tegen het optreden van deze politie-eenheid.

Aldeia Maracanã is een oud museum en cultureel centrum voor de inheemse bevolking. Het bood onder meer onderdak aan Braziliaanse Indianen die vanuit het Amazonewoud afreisden naar de stad. In 1910 huisde in het gebouw het eerste instituut dat onderzoek verrichtte naar de oorspronkelijk bevolking van Brazilië, achtereenvolgens werd het een bureau ter bescherming en later het eerste museum van de Braziliaanse Indianen, gesticht door de wereldvermaarde antropoloog Darcy Ribeiro. In de ogen van de inheemse Indianen is het oud museumcomplex heilige grond.

Maar grond is duur in Rio, en de prijzen rijzen met het nakende WK voetbal 2014 en de Olympische Spelen van 2016 naar ongekende hoogte.

Net naast het Aldeia Maracanã ligt het later gebouwde en naar het Indianencomplex genoemde Maracanã-stadion. In dit stadion wordt onder meer de finale van het WK voetbal gespeeld. In een eerst plan wilde Sergio Cabral, de gouverneur van de staat Rio de Janeiro, het waardevolle erfgoed laten afbreken om er een parkeerterrein van te maken.

Na een lange gerechtelijke procedure werd de waarde van het gebouw bewezen geacht en werd het beschermd. Maar de tientallen bewoners, Indianen van verschillende etnische groepen en activisten, moesten het pand toch verlaten en dit werd vrijdag met geweld afgedwongen.

De vraag blijft natuurlijk wat er met het gebouw gaat gebeuren. Aldeia Maracanã is een symbool van de koloniale en inheemse geschiedenis van Brazilië. Een symbool dat je niet kan uitdragen zonder de fel geplaagde Indianen bij dit project te betrekken. Het gebouw een andere bestemming (commerciële?) geven, zou bijna even erg zijn als het af te breken.

Met de steun van het Fonds Pascal Decroos realiseren Gregg Young en David Dhert in Brazilië de documentaire: ‘Niet alle Brazilianen houden van Voetbal’

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!