Nieuws, Samenleving, Politiek, Lokaal, Gent, Integratie, Gent, Antidiscriminatie, Resul Tapmaz, Allochtoon, Autochtoon, Gentse Lente, Ohran Agirdag -

Gent begraaft de woorden ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’

Gent begraaft de woorden ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’
vrijdag 22 maart 2013 17:40

Op 21 maart organiseerden het Gentse stadsbestuur en Gentse organisaties de Gentse Lente. In het kader van de Dag tegen Racisme en om het wij-zij denken te bannen, werden tijdens de Gentse Lente de woorden ‘allochtoon en autochtoon’ officieel begraven. De organisatoren beschouwen ‘allochtoon’ een stigmatiserend woord dat niet meer past bij het huidige samenlevingsmodel.

Het Gentse stadsbestuur schrapte de woorden ‘allochtoon en autochtoon’ uit het bestuursakkoord. Voor het stadsbestuur is dit slechts een eerste stap in de realisatie van een inclusief burgerschapsmodel waarin minderheden integraal deel uitmaken van de samenleving.

De Gentse Lente werd ingezet op het Sint-Jacobsplein waar honderden kinderen genoten van de Europese hymne, gezongen in het ‘Gents’. In het stadhuis was er een debat waarin academici discussieerden over de zin en onzin van de schrapping van het woord. Een soms pittige discussie waarin vooral kritiek werd geuit op het gebrek aan concrete doelstellingen. “Gaat het over een staaltje symboolpolitiek en citymarketing of gaat er ook werkelijk iets veranderen?”, was een veelgehoorde bedenking. De socioloog Orhan Agirdag vindt het niet eerlijk dat de stad de woorden allochtoon en autochtoon afschaft maar ondertussen zelf discrimineert door het hoofddoekenverbod te handhaven.

‘s Avonds werd de daad bij het woord gevoegd. De kist met het woord ‘allochtoon’ werd weggedragen en verdween om middernacht voorgoed onder de grond.

take down
the paywall
steun ons nu!