“19.000 boompjes aangeplant  met mijn eigen handen”
Bos, BOS+, Internationale Dag van de Bossen -

“19.000 boompjes aangeplant met mijn eigen handen”

donderdag 21 maart 2013 14:48
Spread the love

De cijfers over bossen zijn somber. Maar op een dag als vandaag, de Internationale Dag van de Bossen, moeten we vooral hoopvol zijn. Naast de duizelingwekkende negatieve cijfers, staan de duizenden mensen die elke dag werk maken van meer en beter bos.

“Ik heb al 19.000 nieuwe boompjes aangeplant met mijn eigen handen. De komende weken planten we de laatste 1.000” – Victor Zambrano

Victor Zambrano is eigenaar van een lapje grond in Madre de Dios, Peru. Zijn regio ligt in het hart van het Amazonewoud. Als voorzitter van het beheerscomité van het Tambopata reservaat beseft hij heel goed: “Het Amazonewoud is de long van onze aarde”. Toch heeft hij moeten vaststellen dat er de laatste vijf jaar tienduizenden hectaren bos verloren zijn gegaan door de goudkoorts die de provincie teistert.

Dankzij de vele privé-initiatieven en middenveldorganisaties is er een tegengewicht. De lokale bevolking beseft als geen ander de waarde van het bos. Bossen zorgen voor een vruchtbare bodem, ze bepalen het klimaat, leveren hernieuwbare energie, medicijnen, en zo veel meer.  Daarom strijden heel wat mensen in Madre de Dios tegen de concessies voor hout- en goudontginning, herbebossen gedegradeerde gronden en geven het goede voorbeeld op hun eigen stukje land. 

“We leven steeds meer in een stenen woestijn” – Senior uit Antwerpen 

In Vlaanderen staan we soms niet genoeg stil bij de pracht van onze bossen. De oppervlakte is bescheiden, maar de ecologische waarde is in verhouding veel groter. BOS+ plantte dit najaar meer dan 80.000 bomen, dankzij de hulp van vele gemeenten, scholen, bedrijven en organisaties. Want in het grote dorp dat Vlaanderen is, moet er plaats zijn voor bos.

Kies dus samen met ons voor meer en beter bos in Vlaanderen én in het Zuiden en loop niet alleen vandaag met je hoofd in de bomen.

take down
the paywall
steun ons nu!