Palestijnen bitter over bezoek Obama
Obama, Nieuws, Palestina, Israël, USA -

Palestijnen bitter over bezoek Obama

Ramallah — Veel Palestijnen staan vijandig ten opzichte van het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Israël en Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Obama arriveert vanochtend in Tel Aviv.

woensdag 20 maart 2013 11:48
Spread the love

Het geluid van Amerikaanse helikopters met veiligheidsmensen en ander personeel was al hoorbaar lang voordat ze zichtbaar werden boven de horizon van Ramallah. Ze waren op weg naar de presidentiële compound van de Palestijnse Autoriteit (PA) in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

De heli’s cirkelden diverse malen boven de stad en vlogen laag over Israëlische nederzettingen op de heuvels rondom de Palestijnse enclave, en over Palestijnse appartementen, huizen en bedrijven voordat ze uiteindelijk landden bij het verblijf van Mahmoud Abbas, president van de PA.

Het was een veiligheidsoefening afgelopen maandag voor het officiële bezoek van Obama donderdagmiddag aan Ramallah. Het veiligheidsapparaat van de PA werkt nauw samen met de Amerikaanse en Israëlische beveiliging om de veiligheid van de president te garanderen.

Vijandigheid

Veel Palestijnen staan vijandig ten opzichte van het bezoek. Posters met de beeltenis van Obama werden in brand gestoken en woedende Palestijnen gooiden schoenen naar een Amerikaanse diplomatiek voertuig in Bethlehem tijdens een demonstratie tegen Obama. Er zijn meer demonstraties gepland tijdens het bezoek.

De VN-Mensenrechtenraad (Unhcr) in Genève stelde onlangs dat de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever heeft geleid tot mensenrechtenschendingen die mogelijk vervolgd kunnen worden door het Internationaal Strafhof (ICC).  De Verenigde Staten weigerden deel te nemen aan een debat in Genève over de Israëlische nederzettingen en de gevolgen daarvan voor de Palestijnen, omdat ze vinden dat de VN bevooroordeeld zijn ten opzichte van Israël.

Het Amerikaanse standpunt in het Unhcr-debat kwam niet als een verrassing voor de Palestijnen. Het riep alleen maar meer woede op, omdat ze vinden dat de VS hun partijdigheid kracht bijzetten met economische en militaire steun aan Israël.

Illegaal

Het debat kwam na een rapport dat in januari werd gepubliceerd door VN-onderzoekers met steun van de Europese Unie (EU). In een resolutie werden de nederzettingen “illegaal volgens het internationale recht en een obstakel voor vrede” genoemd.

Er zijn meer dan 500.000 Israëlische kolonisten in de Palestijnse gebieden, inclusief bijna 200.000 in het bezette Oost-Jeruzalem. De kolonisten leven in meer dan honderd nederzettingen en nog eens zoveel buitenposten. Die zijn volgens de internationale wetgeving allemaal illegaal.

De Israëlische mensenrechtengroep B’tselem stelt dat de Israëlische regering in sommige gevallen Palestijns land onteigent door het eenvoudigweg tot Israëlisch grondgebied te verklaren, zelfs als het particulier eigendom is van Palestijnen.

Obama zegt dat het doel van zijn reis naar het Midden-Oosten is om te luisteren, en niet zozeer om met voorstellen te komen voor een politieke oplossing. Hij zal niet oproepen tot een bouwstop in Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Kolonistenregering

Obama’s houding zal ongetwijfeld gezien worden als een groen licht voor de nieuwe Israëlische regering. De regeringscoalitie bestaat uit drie partijen die positief staan ten opzichte van de kolonisten. Alle ministersposten die te maken hebben met de activiteiten van kolonisten, zijn in handen van kolonisten of mensen die hen steunen.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken uit de vorige regering-Netanyahu, Avigdor Lieberman, zei maandag dat zijn partij, Yisrael Beitenu, wil voorkomen dat er een bouwstop komt op de Westelijke Jordaanoever. Hij zei ook dat er in de komende vier jaar geen vrede zal komen met de de Palestijnen. Lieberman wordt gesteund door de minister van Binnenlandse Zaken, Pinchas Wallerstein, een kolonistenleider.

De minister van Economie en Handel, Naftali Bennet, is voormalig hoofd van de Yesharaad van Kolonisten. De nieuwe minister van Huisvesting en Bouw, Uri Ariel van Het Joodse Huis (een partij die vooral onder kolonisten aanhang heeft) is zijn hele publieke leven al actief betrokken bij de bouw van nederzettingen.

De nieuwe minister van Financiën, Yair Lapid van Yesh Atid (Er is een Toekomst), is voorzitter van de nieuwe ministeriële commissie voor Huisvestingszaken. De voorzitter van de commissie Financiën, Nissan Slomiansky, ook van Het Joodse Huis, is secretaris-generaal van de kolonistenbeweging Gush Emunim en lid van de Yesharaad.

Minister van Defensie Moshe Yaalon en plaatsvervangend defensieminister Danny Danon van de regerende Likoedpartij zullen verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. “De nieuwe regering zal een nationale regering zijn die de belangen van het land beschermt, inclusief de nederzettingen”, zei Danon in een interview voor zijn benoeming.

“Er wacht ons een lang gevecht. We zullen ons land niet opgeven. We sterven liever dan dat we toegeven aan de bezetting”, zegt Shaker Tamimi uit het Palestijnse dorp Nabi Saleh, vlakbij Ramallah. Het dorp verloor een aantal bewoners door aanvallen van kolonisten en raakte veel land kwijt aan de nederzetting Halamish. Tamimi’s ongewapende broer werd vorig jaar tijdens een protest tegen onteigening van land doodgeschoten door Israëlische militairen.

take down
the paywall
steun ons nu!