Nieuws, Wereld, Europa, Cyprus, Analyse -

Nul ja-stemmen voor trojka in Cyprus: de dag dat een parlement nee zei

Wat in Cyprus gebeurt, creëert precedenten. Spaarders weten nu dat hun geld niet veilig is op bankrekeningen, wat de politici daar ook over beweren. Maar veel belangrijker nog: door massaal tegen te stemmen of zich te onthouden, toonden de 56 leden van het parlement dat het mogelijk is nee te zeggen tegen de trojka. In eerder getroffen landen als Griekenland, Spanje en Portugal kijken ze daar met grote ogen naar.

woensdag 20 maart 2013 13:17
Spread the love

De leiders van de EU – de Commissie, de Europese Centrale Bank of de Duitse minister van Financiën – probeerden na de blamage in het Cypriotische parlement terug te keren naar de business as usual. Heel even circuleerde het scenario om de 56 Cypriotische parlementsleden gewoon nog eens te laten stemmen over hetzelfde of licht gewijzigde plan.

Zo werkt democratie al een tijdje op Europees niveau. Als een of ander parlement het ergens niet mee eens is, laat je ze gewoon stemmen tot ze het wel eens zijn.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble waande zich dinsdagavond een personage uit The Sopranos toen hij op de Duitse tv kwam dreigen dat Cypriotische banken misschien wel nooit meer zullen openen. Met andere woorden: als jullie nog eens tegenstemmen, verliezen de inwoners van Cyprus al hun spaargeld.

Politiek en democratie in het Europa van de 21ste eeuw is dus verworden tot chantage en blufpoker.

Maar kijk: de 56 parlementsleden van Cyprus deden wat hun collega’s in Spanje, Portugal en Griekenland niet eens voor mogelijk hielden. Tot nu toe gold de regel: there is no alternative (TINA). Dat is de totale uitholling van democratie. Er mag wel voor de schijn een stemming georganiseerd worden. Uiteindelijk is er toch maar één optie: sociale verworvenheden afbouwen en de gevolgen van de crisis afwentelen op de zwaksten.

De burgers van Cyprus – een eilandje met 1,1 miljoen inwoners – hebben voor het eerst getoond dat je nee kan zeggen. Nu is het afwachten wat de gevolgen zullen zijn. Er circuleren verschillende scenario’s. Het plan wijzigen tot het wel goedgekeurd wordt, Cyprus uit de euro gooien, de totale chaos organiseren of de Russen die te hulp snellen.

Alle scenario’s betekenen een blamage voor de trojka. De Russen zullen bijvoorbeeld alleen komen als ze toegang krijgen tot de gasvoorraden en liefst ook nog een militaire basis er bovenop.

En wat met de andere landen? Journalisten die reacties sprokkelden in Griekenland kregen vaak hetzelfde antwoord: waarom hebben wij niet zo’n politici? Betekent de stemming van gisterenavond (en de arrogante blunder om spaargeld te pikken) een keerpunt?

Het zal nodig zijn. De huidige weg leidt enkel tot een verdieping van de economische crisis. Spanje liet uitgerekend vandaag weten dat de economie niet met 0,5 procent zal krimpen zoals verhoopt (!) maar met 1,5 procent. Wat betekent dat er nieuwe, hardere besparingen nodig zijn. Tenzij het Spaanse parlement kiest voor de Cypriotische optie. “Nee, sorry, we doen niet mee.” 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!