Wegwijzer naar het damproject HidroItuango van bedrijf EPM (Foto: Movimiento Rios Vivos Colombia)

Colombiaanse overheid wil sociaal protest criminaliseren

woensdag 20 maart 2013 15:01
Spread the love

Op zaterdag 16 maart zijn 84 milieuactivisten van de Colombiaanse milieuactiegroep ‘Rios Vivos’ aangehouden door de politie, terwijl ze op passieve wijze aan het protesteren waren tegen het damproject ‘HidroItuango’ in de regio van Anioquia in Colombia. De milieugroep komt op voor de rechten van bevolkingsgroepen die slachtoffer zijn van grootschalige damprojecten en de gevolgen daarvan op rivieren en het milieu in Colombia.

De personen zijn initieel aangehouden zonder dat hen verteld werd op welke grond dit gebeurde. Twaalf personen zijn die dag overgebracht naar het politiekantoor met de bedoeling hen officieel te beschuldigen. De rechter besloot op zondag dat de aanhouding op illegale wijze had plaatsgevonden, en dat de gearresteerden nog diezelfde dag vrijgelaten moesten worden.

Het protest tegen het damproject ‘HidroItuango‘ is reeds enkele jaren oud, maar het huidig vreedzaam protest dat de gevolgen op sociaal, cultureel en milieugebied ervan aanklaagt, begon op 10 maart van dit jaar. Lokale en nationale overheden deden er echter alles aan om de grondwettelijke rechten van vrije meningsuiting en protest te ondermijnen.

Zo werden de activisten geïnfiltreerd door in burger geklede politie, en tijdens één van de protestdagen werd de oproerpolitie ingezet om de betogers uit elkaar te drijven, ondanks het feit dat de lokale gemeente officieel toestemming had gegeven voor het protest.

Het is algemeen geweten dat grootschalige damprojecten voor generatie van electriciteit de lokale bevolking verdringen van hun gronden, de reeds moeilijke situatie van de boerenbevolking in Colombia enkel nog erger maken, en vissers hun bestaansmiddelen afnemen.

In het specifieke geval van HidroItuango komt daar nog de situatie van het interne gewapend conflict in Colombia bij, die de sociale impact van het damproject nog groter maakt. Dat is iets wat de activisten van ‘Rios Vivos‘ reeds lang aanklagen.

Wat zich afgelopen weekend afspeelde in de regio Antioquia van Colombia, onderstreept andermaal de beslissing van de regering om het sociaal en milieu protest in het land te criminaliseren en stigmatiseren, wat de integriteit en het leven van milieuactivisten in gevaar brengt.

Gert Steenssens is coöperant van Broederlijk Delen in Colombia sinds 2008. 

Dit artikel is gebaseerd op het officieel persbericht van CENSAT ‘Agua Viva’, partnerorganisatie van Broederlijk Delen in Colombia en is vertaald door Gert Steenssens. U kan het volledige persbericht in het Spaans hier lezen.

take down
the paywall
steun ons nu!