Nieuws, België -

RVA terechtgewezen: inwoner co-housing heeft toch recht op uitkering alleenwonende

Een werkzoekende liep vorig jaar een schorsing op bij de RVA omdat die persoon zich onterecht had opgegeven als alleenwonende. Zij woonde in een co-housingproject in Zottegem. De RVA vorderde de onrechtmatig ontvangen uitkeringen terug. De vrouw trok naar de arbeidsrechtbank en kreeg volledig gelijk. Ook wie als alleenstaande in een co-housingproject woont, heeft recht op een uitkering als alleenwonende.

dinsdag 19 maart 2013 18:36
Spread the love

De werkzoekende vrouw woont in een co-housingproject in Zottegem. Zij woont er samen met vijf andere mensen. Zij had zich opgegeven als alleenwonende en had tussen juli en november 2011 daardoor een hogere uitkering gekregen.

In maart kwam de RVA er achter dat zij in een co-housingproject woonde. De RVA vorderde 372 euro terug en sloot de vrouw vier weken lang uit van uitkeringen.

De vrouw trok naar de arbeidsrechtbank om de beslissing van de RVA aan te vechten. In een vonnis van begin februari gaf de Arbeidsrechtbank van Oudenaarde de vrouw volledig gelijk.

“Het samen in hetzelfde huis wonen, heeft pas een invloed op de omvang van de werkloosheidsuitkering als er een hoofdzakelijk gemeenschappelijk huishouden wordt gevoerd of als het budget hoofdzakelijk gemeenschappelijk wordt besteed”, aldus de Arbeidsrechtbank.

Dat was in het co-housingproject in Zottegem niet het geval. De zes inwoners deelden wel een heel aantal kosten zoals water, elektriciteit en de telefoon, maar kosten als voeding en persoonlijke hygiëne werden niet gedeeld. De vrouw in kwestie had ook een eigen leefruimte en eigen sanitair.

“In die omstandigheden kan er geen sprake zijn van een gemeenschappelijk huishouden”, besluit de rechtbank.  

Volgens de rechtbank is het doel van dergelijke vormen van samenwonen niet alleen het kostendelend aspect maar ook het tegengaan van vereenzaming.

“Het is fijn dat de RVA een eerste keer op de vingers wordt getikt. De regels zorgen voor veel rechtsonzekerheid. Goed dat eindelijk eens iemand de moed had om gesteund door de vakbond naar de rechtbank te stappen”, reageert Roland Kums van Samenhuizen vzw die al lang werkt rond deze problematiek. “De grote vraag is nu in hoeverre deze uitspraak kan uitgebreid worden. Wat met mensen die ook een badkamer delen? Wij vragen al lang aan de minister om een omzendbrief te schrijven.” 

take down
the paywall
steun ons nu!