Occupy Antwerpen countert leugens politiewoordvoerder
Antwerpen, Fons Bastiaenssens, Occupy antwerpen, Voedselactie -

Occupy Antwerpen countert leugens politiewoordvoerder

dinsdag 19 maart 2013 16:50
Spread the love

Op 14 maart raakte bekend dat het voortbestaan van de voedselactie van Occupy Antwerpen werd bedreigd door maatregelen van het Antwerpse stadsbestuur. In zowat alle nationale kranten kwam Fons Bastiaenssens, de woordvoerder van de lokale politie aan het woord om zijn versie van de feiten te geven. Een versie doorspekt met onjuistheden en leugens, blijkt nu.

Wat voorafging: Op 14 maart raakte bekend dat de werking van de wekelijkse voedselweggeefactie van Occupy Antwerpen werd bemoeilijkt door een aantal maatregelen van het Antwerpse stadsbestuur. Na een klacht van een handelaar werd beslist dat de actie, waarbij gratis voedsel wordt uitgedeeld aan armen en minderbedeelden, niet meer mocht doorgaan op het Astridplein.

De actie zou nu elke week op een ander plein moeten worden georganiseerd of permanent verhuizen naar het Sint-Jansplein buiten het centrum.Verder werd er ook een mogelijke voedselinspectie aangekondigd.

Spreekbuis van het stadsbestuur

Politiewoordvoerder Bastiaenssens mocht het komen uitleggen in verschillende nationale kranten. Daarbij leek de woordvoerder vooral te fungeren als een spreekbuis van het stadsbestuur en haar beleid. De woordvoerder rechtvaardigde de maatregelen van het Antwerpse stadsbestuur. Feiten werden weggemoffeld of verdraaid.

“Terwijl de politie zegt niet aan politiek te mogen doen, wordt ze nu gebruikt in een politiek spel”, stelt Occupy Antwerpen. De rol van de politie is minstens opmerkelijk te noemen. Het was ook de informatiedienst van de politie die steeds de communicatie van het stadsbestuur met Occupy Antwerpen op zich nam.

Leugens en onjuistheden in de pers

Volgens de politiewoordvoerder barst de beweging uit haar voegen en staan er elke zaterdag drie grote tenten op het Astridplein. In feite gaat het om twee kleine tentjes, wat ook al maanden wordt aangegeven in het aanvraagformulier ingediend bij de stad. De politie zou dus weten dat het niet om een grote actie gaat.

Occupy Antwerpen: “In tegenstelling tot de ambtenaren van de evenementendienst van de stad, weet de politie perfect hoe het er op een voedselactie van Occupy Antwerpen aan toegaat. Al meer dan een jaar staan er wekelijks agenten in burger in de buurt te niksen. Maar ze kunnen niets doen want er is geen enkele aanleiding om hen in te zetten. Verspild belastingsgeld is het.”

Extra regels en rompslomp

Verder in het artikel probeert Bastiaenssens de gedwongen verhuis van de voedselactie te rechtvaardigen. Hij suggereerde dat de voedselactie, een evenement met eten en drinken niet overeen komt met de oorspronkelijke vergunning.Volgens de woordvoerder had de informatiedienst van de politie ook een gesprek gehad met de Occupy-beweging “omdat hun vergunning afliep” en was er geen nieuwe aanvraag ingediend om evenementen te mogen organiseren.

“Een leugen”, verklaart Occupy Antwerpen. “De elementen ‘eten en drinken’ staan al maanden in de aanvraag die bij de stad wordt ingediend om onze actie te mogen organiseren. Op 23 februari 2013 werd er een nieuwe aanvraag ingediend om een evenement te mogen organiseren. Die vergunning is er nog steeds niet omdat de politie ze op vraag van het stadsbestuur nog niet wou verwerken.”

“De stad laat de politie alles uit de kast halen. Men heeft gezocht naar extra regeltjes en rompslomp die men ons kon opleggen, en er een aantal gevonden. Er is nochtans niks veranderd aan wat wij doen. We kregen een hele lijst van vereisten die we moeten toevoegen op een aanvraagformulier dat nu al ettelijke bladzijden lang is, al maanden meegaat, en waar al die tijd geen probleem mee was. Nu is er plotseling wel een probleem.”

Ex-woordvoerder

Bastiaenssens deed de uitspraken in zijn functie als politiewoordvoerder. Op maandag 18 maart werd die job overgenomen door Sven Lommaert. Bastiaenssens coördineert nu de steundienst van Antwerpen Noord.

 

take down
the paywall
steun ons nu!