Meer dan 100 gevangenen Guantamo Bay in hongerstaking. (Foto: ccrjustice.org)
Nieuws, Politiek, Hongerstaking, Mensenrechten, Regering-Obama, Guantanamo Bay, Center for Constitutional Rights, Joint Task Force Guantanamo -

Meer dan 100 gevangenen Guantanamo Bay in hongerstaking

Het Center for Constitutional Rights trekt aan de alarmbel over Guantanamo Bay. Meer dan 100 gevangenen zijn voor de tweede maand in hongerstaking als protest tegen de verslechterende humanitaire situatie. Woordvoerder Robert Durand ontkent het grote aantal deelnemers aan de hongerstaking.

dinsdag 19 maart 2013 12:45
Spread the love

Meer dan 100 gevangenen zijn al meer dan een maand in hongerstaking in Guantanamo Bay. Ze protesteren tegen de verslechterende humanitaire toestand. Dit vernam het ‘Center for Constitutional Rights‘ via brieven van gedetineerden. Het centrum is een non-profitorganisatie die al sinds 1966 opkomt voor de bescherming van mensenrechten in de VS.

Zowat iedereen uit ‘Camp 6’ zou in hongerstaking zijn. Enkel enkele zieken en ouderen doen niet mee. Camp 6 is het grootste onderdeel van Guantanamo Bay waar 130 van de 166 mensen gevangen zitten. Veel gedetineerden zitten er zonder proces of enig uitzicht op vrijlating.

In een brief aan zijn advocate Pardiss Kebriae, die ook medewerker is bij CCR, schreef de Jemenitische gedetineerde Bashir Al-Marwalah: “We zijn in gevaar. Een soldaat schoot op een van de gevangen broeders vorige maand. Eerder viel de oproerpolitie met M16-geweren binnen in een cel van een broeder. Nu zeggen ze dat ze ons willen terugbrengen naar de duistere periode onder George Bush. Dat vertelden ze ons. Help ons alstublieft.”

Robert Durand, woordvoerder van de ‘Joint Task Force Guantanamo’, ontkent de massale hongerstaking in een interview met AFP (Agence France Press). Volgens Durand zijn er maar een handvol gedetineerden in hongerstaking onder wie vijf die onder dwang worden gevoed.

Maar Pardiss Kebriae, waarschuwt dat haar cliënt al ongeveer 15 kg verloren is. Van het medisch personeel kreeg de gevangene te horen dat zijn gezondheid in gevaar is. De advocaten ontvingen ook al alarmerende rapporten van zieke gevangenen die bloed spuwden en het bewustzijn verloren.

Volgens de gevangenen doorzochten Arabische tolken hun Koran, wat ze beschouwden als ontheiliging. Anderen meldden dat hun persoonlijke bezittingen zomaar werden afgenomen en doorzocht door bewakers, zonder enige reden of provocatie.

Als reactie op de ontkenningen van Durand heeft het CCR een brief geschreven naar Chuck Hagel, de nieuwe minister van Defensie. Hierin schrijven ze dat de situatie levensgevaarlijk aan het worden is.

“Vanaf dag 40 kunnen zich bij een hongerstaking onomkeerbare cognitieve stoornissen en lichamelijke schade beginnen voordoen, zoals het verlies van het gehoor, het zicht en spontane bloedingen. De volgende stap is de dood”, schrijven ze.

Met de brief roept CCR Hagel op om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en de oorzaken van de hongerstaking aan te pakken in plaats van de rapporten naast zich neer te leggen.

Vorige week moest de regering-Obama zich al verantwoorden voor haar beleid omtrent Guantanamo Bay tijdens een zitting van de Inter-American Commission on Human Rights.

Tijdens de zitting kwamen advocaten van gedetineerden getuigen over de situatie van de hongerstakers in Guantanamo. Een collega van Kebriae, Omar Farrah, sprak over de erbarmelijke situatie waarin zijn cliënt zich bevindt.

“Ik vertegenwoordig Tariq Ba Odah, een jonge Jemenitische man die ononderbroken in hongerstaking is sinds 2007. Hij wordt dagelijks gedwongen gevoed door de bewakers. Op dit moment wordt hij waarschijnlijk uit zijn cel gehaald, op een stoel vastgezet en wordt er een rubberen slang in zijn neus geduwd waarmee vloeibare voedingssupplementen in zijn maag worden gepompt.”

“Volgens Tariq is hongerstaking de enige manier waarop hij diegenen die zijn vrijheid in handen hebben, kan laten zien wat het betekent om onterecht opgesloten te zitten. Het is zijn enige manier om te communiceren over het barbaarse karakter van dergelijk gedrag.”

take down
the paywall
steun ons nu!