Foto: Richard Bartz & imker Hubert Seibring / Wikimedia Commons
Nieuws, Europa, Milieu, Europese Commissie, Pesticiden, Voorzorgsprincipe, Honingbij, Neonicotinoïden, Colony collapse disorder (CCD), Bijensterfte, Varroamijt, Europees Voedselveiligheidsagentschap -

Het einde van de honingbij?

Drie soorten pesticiden zouden bijdragen tot de 'bijenverdwijnziekte'. Het voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van die stoffen tijdelijk te verbieden, haalde geen meerderheid bij de EU-lidstaten.

dinsdag 19 maart 2013 18:15
Spread the love

Einstein zou ooit gezegd hebben: “Als de bij van het aardoppervlak verdwijnt, zal de mens nog minder dan vier jaar te leven hebben.” 

Die waarschuwing lijkt meer dan ooit bewaarheid te worden. Colony collapse disorder (CCD) is een fenomeen waarbij alle bijen van een bijenkorf plots verdwijnen. De term werd voor het eerst gebruikt bij een forse stijging van het aantal verdwenen bijenkolonies in Noord-Amerika in 2006. Overal in Europa, ook in België, wijzen imkers op de oversterfte van honingbijen. 

De gevolgen van het fenomeen zijn absoluut niet te onderschatten. Bijen spelen namelijk een sleutelrol in de voortplanting van plantengemeenschappen. 

De economische implicaties voor de voedselproductie zijn dan ook enorm, aangezien veel landbouwgewassen wereldwijd bestoven worden door bijen. Naar schatting één derde van onze wereldwijde voedselketen is rechtstreeks afhankelijk van de beestjes. 

EU-verbod op neonicotinoïden afgeschoten

De oorzaak van de ‘bijenverdwijnziekte’ is onzeker. De varroamijt, een parasiet die de bijen besmet met een dodelijk virus, is volgens sommige experts de boosdoener. Pesticiden, en meer bepaald de neonicotinoïden, worden eveneens met de vinger gewezen. 

Uit een rapport dat onlangs werd uitgebracht door het Europees Voedselveiligheidsagentschap bleek dat drie neonicotinoïden – clothianidine, imidacloprid en thiamethoxam –  “een hoog acuut risico inhouden voor honingbijen”.

De Europese Commissie stelde voor om het gebruik van de drie neonicotinoïden in de Europese Unie voor twee jaar te verbieden. Dat zou een uitstekende toepassing van het voorzorgsprincipe zijn: we gebruiken de stoffen niet, tot we zeker zijn dat ze onschadelijk zijn. 

Dertien EU-landen, waaronder België, Frankrijk en Italië, steunden het verbod, maar schoten te kort voor een gekwalificeerde meerderheid. Het plan werd afgekeurd. De Europese Commissie kan nu een nieuw voorstel op tafel leggen.

Op dinsdag 19 maart gaat de documentaire More than Honey in première, om 20 uur in Studio Skoop in Gent.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!