Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Geneeskunde voor het Volk, Occupy Antwerp, GAS-boetes -

Geneeskunde voor het Volk en Occupy moeten geen GAS-boete betalen

Geneeskunde voor het Volk en Occupy Antwerpen hebben op dinsdag 19 maart bij de politierechtbank een vernietiging bekomen van GAS-boetes die ze kregen tijdens hun acties. De boetes zijn nietig verklaard op basis van formele fouten, waardoor de rechter inhoudelijk geen uitspraak meer moet doen over de grond van de zaak.

dinsdag 19 maart 2013 15:56
Spread the love

Geneeskunde voor het Volk (GvhV)en de Occupy-beweging spanden een proces aan tegen de GAS-boetes die ze kregen tijdens verschillende acties. Ze haalden vandaag hun gelijk bij de politierechter. Dit lijkt een overwinning van de beweging tegen GAS-boetes. Of toch niet?

De rechter sprak zich enkel uit over formele fouten bij het opleggen van de boete en hoefde zich daarom niet meer uit te spreken over een ander aspect van de klacht van Occupy en GvhV: het aspect dat een GAS-boete voor een sociale actie indruist tegen fundamentele democratische rechten.

“De GAS-boetes zijn nietig verklaard op formele gronden. Mijn cliënten halen hiermee hun gelijk maar blijven wel op hun honger zitten, want over de grond van de zaak heeft de rechter zich niet uitgesproken”, aldus Mario Kempen, advocaat van Occupy Antwerpen.

“De rechter stelt dat degene die een GAS-boete krijgt wettelijk de mogelijkheid moet hebben om binnen een bepaalde termijn de boete zowel mondeling als schriftelijk te betwisten. In al de uitgereikte GAS-boetes van mijn cliënten stond dat de betrokkene zich ofwel mondeling ofwel schriftelijk kon verweren.”

“Dat is volgens de rechtbank een beknotting van de rechten van de verdediging. Er moet een en/en-mogelijkheid zijn en niet of/of. In plaats van schriftelijk of mondeling op de GAS-boete te zetten moet er staan: verweer schriftelijk en mondeling mogelijk”, zegt Van Kempen.

Dit betekent dat op de andere klachten in het dossier, over de aantasting van de vrijheid van vereniging, vrijheid van meningsuiting, gebrek aan scheiding der machten etcetera, niet meer wordt ingegaan.

Volgens Riet Vandeputte, advocaat van GvhV, is dit dossier inderdaad technisch afgesloten en kan er niet meer in beroep gegaan worden door GvhV of de stad.

“We kunnen ook niet eisen dat de rechter zich nog uitspreekt over de inhoudelijke aspecten zoals vrijheid van vereniging en vrijheid van meningsuiting. Als de stad de technische problemen in de formulering op de GAS-boete aanpast, kan het opnieuw GAS-boetes opleggen. Maar op een dag zal een rechter zich wel moeten uitspreken over de grond van de zaak”, besluit Vandeputte.

GvhV is in ieder geval verheugd met de uitspraak. “De GAS-boete zal niet betaald worden. GAS-boetes worden misbruikt door het stadsbestuur om het recht op vrije meningsuiting en actievoeren te beknotten. In die zin is deze uitspraak ook een belangrijk signaal”, klinkt het.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!