Het gaat om grote barsten in het zee-ijs aan de noordelijke kusten van Alaska en Canada. Ze zijn eind februari vastgesteld op satellietbeelden.
Binnenkort begint het smeltseizoen maar nooit eerder zijn zulke grote barsten te zien geweest, zeggen wetenschappers van het Amerikaanse ijsdatacentrum NSIDC. Begin 2008 en 2011 waren er wel gelijkaardige lijnen te zien, maar nu zijn ze veel groter.
Storm
Het NSIDC brengt de barsten in verband met een storm op de Noordpool op 8 februari. Die bracht heel wat ijs in beweging.
De laatste jaren is het Noordpoolijs niet alleen gekrompen maar ook dunner geworden, waardoor het gevoeliger wordt voor weerpatronen, oceaanstromen en warmere lucht- en watertemperaturen tijdens het smeltseizoen, zegt het NSIDC.
Het noordpoolijs is de laatste jaren fel gekrompen. Op 16 september vorig jaar bereikte het een absoluut minimumrecord. Als oorzaak wijzen wetenschappers naar de klimaatwijziging.
Minder meerjarig ijs
De hoeveelheid meerjarig ijs, ijs dat minstens twee zomers overleeft, is daarbij de laatste dertig jaar elke winter geslonken. Door de klimaatwijziging is het jongere, dunnere ijs, dat elke winter gevormd wordt, steeds minder bestand tegen de warmere zomermaanden.
Het oudste en dikste ijs overleeft de zomer normaal. Als ook dat meerjarige ijs verdwijnt, wordt het ijs in de Noordelijke IJszee nog kwetsbaarder tijdens de zomer.
Het noordpoolijs smelt nu zo snel dat ook gewone schepen tegen het midden van de eeuw al door het noordpoolgebied zullen kunnen varen. IJsbrekers zullen zelfs over de Noordpool kunnen, voorspelden andere onderzoekers onlangs.