Verslag, Nieuws, Samenleving, België, Brussel, Politiegeweld, Betoging tegen politiegeweld, Internationale Dag tegen Politiebrutaliteit -

1000 mensen op straat tegen politiegeweld

15 maart is de Internationale Dag tegen Politiebrutaliteit. Ook in Brussel kwamen ruim duizend mensen op straat om te protesteren tegen het politiegeweld.

zaterdag 16 maart 2013 16:49
Spread the love

De betogers bliezen verzamelen aan het Fontainasplein op de Anspachlaan in hartje Brussel. Mensen van alle leeftijden verenigden zich om vreedzaam actie te voeren tegen het politiegeweld en de onschendbaar van de ordediensten. Opvallend was dat ook veel kinderen meeliepen in de betoging. Ook de ouders van Moad, die zelf het slachtoffer werd van politiegeweld, waren aanwezig.

Het politiegeweld gaat volgens cijfers van het Comité P al tien jaar in stijgende lijn. Thomas Englert van Jeunesse Ouvrière Chrétienne (JOC, Franstalige tegenhanger van de Kristelijke Arbeidersjongeren KAJ) is er zeker van dat deze cijfers geen reële weergave zijn van het aantal gevallen van geweld door de politie. “Het staat vast dat het echte cijfer hoger ligt dan het cijfer van het Comité P”, zegt hij. Daarnaast is de criminalisering van vreedzame betogers ook een probleem volgens de aanwezigen.

Voor Englert is er ook een direct verband tussen de sociale onrust ten gevolge van de economische crisis en de besparingen die erop volgden en het stijgende aantal incidenten met politiegeweld. “Het feit dat er de voorbije weken betogingen plaatsvonden met meer dan tienduizend aanwezigen toont aan dat er wel degelijk een probleem is. De regering gebruikt de ordediensten als beschermers voor hun strenge besparingen”, aldus Englert.

Aan de beurs werd een eerste keer haltgehouden. De woede tegenover de financiële en politieke wereld is goed voelbaar. Veel mensen leggen de link tussen het politiegeweld en de economische situatie en zijn kwaad op de politiek omdat ze de bevolking laat opdraaien voor de crisis.

Ook justitie krijgt een serieuze veeg uit de pan. “Ik geloof niet langer in justitie. Ik ben zelf het slachtoffer geweest van politiegeweld maar mijn klacht werd niet aangenomen”, zegt een jonge vrouw die anoniem wil blijven. De cijfers spreken het verhaal van de vrouw niet tegen. Zo werd 80 procent van de 2688 klachten in 2011 ongegrond verklaard.

Onrustig einde

Toen de betoging op zijn einde kwam begonnen een 15-tal jongeren herrie te maken. Alle andere betogers probeerden de jongeren, vaak niet ouder dan 14 jaar, duidelijk te maken dat dit juist is wat de politie wil. Daarop begonnen ze de vreedzame betogers aan te vallen.

Thomas Englert vond het zeer jammer dat een betoging met een positieve boodschap zo wordt gekaapt door een kleine groep herriezoekers. “De woede zit erg diep bij die jongeren, die vaak het slachtoffer zijn van overdreven politiegeweld, maar hier los je niets mee op. Laat ons hopen dat het snel rustig wordt”, klonk het bij Englert.

Ook een politieagent die in burger meeliep onder de betogers vond het een spijtige zaak. “Die kinderen worden eerst opgehitst waarna de ‘opdrachtgevers’ verdwijnen en ze het vuile werk aan de kinderen overlaten. Spijtig want wij bij de politie zijn er ook die weten dat de betogers een punt hebben als het over politiegeweld gaat”, zei de man. 

take down
the paywall
steun ons nu!