Sfinksfestival dit jaar gratis
Nieuws, Wereld, Cultuur, België, Sfinks Mixed -

Sfinksfestival dit jaar gratis

Het Sfinksfestival bestaat al meer dan 35 jaar en is toonaangevend op het gebied van wereldmuziek. Het begon als folkfestival, maar groeide al snel uit tot een festival waar behalve muziek ook circusacts, theater en film aan bod komen. Na het intrekken van de subsidies dit jaar zal het Sfinksfestival gratis zijn. Dat klinkt niet logisch. Hoe gaat het Sfinks festival dat aanpakken?

vrijdag 15 maart 2013 15:15
Spread the love

Na het wegvallen van de subsidies had Sfinks twee opties. Ofwel duurdere tickets ofwel meer betalend publiek. “Het publiek van Sfinks is een beetje een atypisch festivalpubliek: veel kinderen, ouderen en mensen met een andere etnische achtegrond. Om het festival laagdrempelig te houden hebben we besloten om het festival gratis te maken”, aldus Patrick De Groote, programmator en coördinator van Sfinks.

Er was nu al gratis entree voor bepaalde groepen mensen, maar dat zal nu voor iedereen gelden. Bovendien zal het festival niet drie, maar vier dagen duren, van 25 tot 28 juli. “We hebben ooit een dag een gratis festival georganiseerd en dat was een groot succes. Er waren toen 10.000 à 15.000 bezoekers. Nu hopen we dat er 40.000 mensen zullen komen. Maar het blijft een totale gok.’

Oplossing

De subsidie van de Vlaamse Gemeenschap is helemaal weggevallen, alleen een beetje subsidie van de gemeente Boechout blijft over. Daarnaast is er soms een kleine financiering die artiest-, project- of landgebonden is. Nu wil Sfinks zijn inkomen meer halen uit sponsoring, bijvoorbeeld door ngo’s en hogescholen.

“Door een toename van mensen hopen we ook meer inkomsten te halen uit de horeca. Dit nemen we zelf voor onze rekening. We nemen geen grote cateraars in dienst. We hebben bijvoorbeeld een samenwerking met de hotelschool in Antwerpen. We bereiden alles vers en ter plekke”, vertelt Patrick trots.

Sfinks wordt ook makkelijker bereikbaar doordat tram 15 nu voor de deur stopt. Zijn ze niet bang dat het publiek zal wegblijven doordat er nu minder geld is voor grote bands? “De prijzen van bekende bands liggen abnormaal hoog. Nu wij geen tickets meer verkopen, hebben we ook geen headliners meer nodig en is er ruimte voor verrassingen. Dit spreekt steeds meer mensen aan.”

Een van deze verrassingen verklapt Sfinks alvast: Batucada Sound Machine. De partygroep van Nieuw-Zeeland zal een mix brengen van funk, hiphop en Braziliaanse percussie.

take down
the paywall
steun ons nu!