Handicap International veroordeelt passieve houding internationale gemeenschap in Syrië
Opinie, Nieuws, Politiek, Clustermunitie, Vluchtelingen, Syrië, Personen met een handicap, Handicap International, Internationaal humanitair recht, Bescherming burgerbevolking, Opstand Syrië, Humanitaire hulpverlening, Burgeroorlog Syrië, Verminkingen, Jean-Baptiste Richardier - Johanna Plas

Handicap International veroordeelt passieve houding internationale gemeenschap in Syrië

Op 15 maart is het precies twee jaar geleden dat de opstand in Syrië begon. Al tien maanden helpt Handicap International slachtoffers van het conflict. Voor de NGO naar het binnenland van Syrië trok, waar de werkomstandigheden extreem moeilijk zijn, begon ze haar activiteiten voor Syrische vluchtelingen in Jordanië en Libanon.

vrijdag 15 maart 2013 11:45
Spread the love

Handicap International, die zich inzet voor de meest kwetsbare personen, veroordeelt de passieve houding van de internationale gemeenschap. Die vervult haar taak niet: de burgerbevolking beschermen en burgers gelijke toegang tot humanitaire hulp bieden.  

Twee jaar na de eerste protesten tegen het Syrische regime is Syrië verzeild in een bloedige burgeroorlog die al meer dan 70.000 doden maakte en 4 miljoen mensen dwong te vluchten in eigen land en naar buurlanden. Al twee jaar kent de Syrische bevolking geen rust door de bijzonder gruwelijke oorlog die nieuwe slachtoffers blijft maken.

Kinderen, mannen en vrouwen die gedood worden door geweerschoten of bombardementen, mensen die ernstig gewond of verbrand zijn, getraumatiseerd door de hel waarin ze dagelijks leven.

Sinds mei 2012 helpt Handicap International Syrische vluchtelingen in Jordanië en Libanon om daarna in Syrië zelf aan de slag te gaan. Meer dan 160 medewerkers verlenen hulp aan de slachtoffers in deze drie landen. Eind juni zullen bijna 37.000 mensen directe hulp gekregen hebben van deze organisatie.

9.000 mensen namen reeds deel aan de informatiesessies die wijzen op de gevaren van wapens en achtergebleven explosief oorlogstuig. Slechts weinig organisaties werken in het noorden van Syrië. Handicap International biedt als enige revalidatie aan gewonde slachtoffers die een chirurgische ingreep ondergingen. Onder hen zijn erg veel kinderen. Het is niet uitzonderlijk dat revalidatie en orthopedische hulp geboden wordt aan mensen die een arm of een been of zelfs beide benen verloren.

Gruwelijke omstandigheden waarin Syrische bevolking leeft

Gezien de gruwelijke omstandigheden waarin de Syrische bevolking leeft, interpelleert Handicap International al maanden de vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap. Deze slaagt er niet in het principe om de burgers te beschermen te laten respecteren. Handicap International veroordeelt ook het te zachte optreden van de internationale gemeenschap.

“Het is duidelijk dat de diplomatieke druk op alle partijen die betrokken zijn in het conflict niet kon voorkomen dat de burgerbevolking, soms met een ongeziene wreedheid, bewust als doelwit werd gekozen. Dat is in strijd met het Internationaal Humanitair Recht”, zegt Jean-Baptiste Richardier, algemeen directeur van Handicap International.

Ondanks de vergunningen die de NGO’s kregen van de Syrische autoriteiten om in zones te werken die door de regering worden gecontroleerd, blijft het noorden van Syrië grotendeels geïsoleerd. De betekenis en de krachtlijnen van het Internationaal Humanitair Recht worden op die manier uitgehold.

“We laten dit conflict plaatsvinden in een vacuüm”, zegt Jean-Baptiste Richardier. “Men geeft geen middelen aan humanitaire organisaties die bereid zijn om humanitaire hulp te bieden en die reageren op de immense noden. Meer Syriërs slaan op de vlucht, het aantal vluchtelingen naar de buurlanden bereikt de kaap van één miljoen.”

“Dat is het dramatische gevolg van deze passieve houding. We moeten ons verwachten aan rampzalige gevolgen op lange termijn voor alle slachtoffers die geen adequate hulp kregen, wat in sommige gevallen kan leiden tot blijvende handicaps. Het discours over de toegankelijkheid in Noord-Syrië kan niet verbergen dat er een enorm gebrek is aan hulp in dit gebied. Elke andere conclusie zou misleidend zijn. De internationale gemeenschap mag niet tevreden zijn met minimalistische oplossingen.”

Johanna Plas

Johanna Plas is persverantwoordelijke bij Handicap International vzw in Brussel.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!