Asif Ali Khan: (multi-) culturele schoonheid in Molenbeek

Asif Ali Khan: (multi-) culturele schoonheid in Molenbeek

vrijdag 15 maart 2013 15:25
Spread the love

Qawwal uit Pakistan. In Molenbeek. In Vlaanderen is azijnpisserij vaak troef geworden. Klagen en zagen, zeker als het over multiculturalisme gaat. Nochtans is niets zo leerrijk dan het gewoon eens op zijn schoonst te gaan proeven, zelf meemaken. Dit is wat je kan doen op zondag 24 maart om 20u ’s avonds.

Muziek uit  Pakistan, ja… uit dat fundamentalistisch oord, zo wordt het toch altijd voorgesteld in de media? In Molenbeek… tedju, aan het einde van de Ribeaucourtstraat, een van de gevaarlijkste straten in België (ooit zo genoemd in de media; ik vraag me nog altijd af of betrokken journalist er ooit gepasseerd was). Islamitische soefi zang in een kerk. ’s Avonds op Palmzondag. Het vloekt. En toch… ik heb het ooit gehoord, en het is ongelooflijk mooi. Voor één keer, is mijn bericht dus heel anders dan het meestal is. Een oproep: kom luisteren en mee genieten.

Immers… “The qawwâl singer does not sing for himself: he connects the listener with the invisible, the immaterial and guides him towards a perception of the impalpable aspect of the world. We sit down at a “mehfil” (meeting) to listen with our soul.”
(Claire Devos, Qawwâli, Editions du Makar)

Indien wijlen de legendarische Nusrat Fateh Ali Khan alom gekend was als ‘keizer van qawwali’, mogen we nu met recht en reden Asif Ali Khan – ooit door Nusrat als één van zijn beste studenten bestempeld – de prins van dit muzikale genre noemen. Sinds het overlijden van Nusrat in 1997, heeft Asif aan talloze concerten en opnames deelgenomen als eerbetoon aan zijn meester. Trouw aan de rijke traditie van de soefi muziek die wij als ‘qawwali’ kennen, ontwikkelde hij gestaag zijn eigen muzikaal idioom.

Op dit ogenblik is hij met zijn ensemble één van de meest gegeerde gasten op grote podia zowel in zijn thuisland Pakistan als over de hele wereld. Zijn hoge, krachtige stem kan zowel meditatief zijn als extatisch en trance-opwekkend. Het ritmisch handgeklap en vraag-en-antwoord koor van zijn ensemble stuwt hem bijwijlen naar zelden gehoorde extatische hoogtes waarvoor je als toehoorder – of je nu soefi bent of niet – onmogelijk ongevoelig kan blijven.

Dit is absolute wereldklasse !
« Wash my soiled shawlYou have already washed hundreds of shawls for the othersThe clothing of the body with the soap of your soulWash the stains from our heartsI have little soap and a lot of dirty waterLet me soak thereYour heart is a river and in the running waterRub hard to remove the stains”(Poem dedicated to the saint Baba Farid Ganje-Shakar- 1265 )
Voor informatie over het concert zondag 24 maart : zie www.foyer.be

« Mazarana » (Long Distance / Harmonia Mudi)

take down
the paywall
steun ons nu!