Verslag, Nieuws, Samenleving, Politiek, Antwerpen, Antwerpen, N-VA, Armoede in Antwerpen, Jeroen Olyslaegers, Occupy antwerpen, Weggeefactie van voedsel, Burgemeester Bart De Wever -

Stadsbestuur bedreigt voedselactie Occupy Antwerpen

ANTWERPEN - Nieuwe maatregelen van het Antwerpse stadsbestuur bedreigen de wekelijkse voedselweggeefactie van Occupy Antwerpen. De actie zou elke week op een ander plein moeten plaatsvinden en wordt misschien onderworpen aan voedselinspectie. “Absurd. De stad wil ons aan banden leggen, maar wij zijn toch geen restaurant? We bepalen zelf wel hoe warmhartig we ons gedragen”, zegt organisator Jeroen Olyslaegers.

donderdag 14 maart 2013 19:15
Spread the love

Een vreedzame actie waarbij eten gratis wordt uitgedeeld aan armen en minderbedeelden? Kan niet, oordeelde het Antwerpse stadsbestuur. Na een klacht van een misnoegde handelaar op het Astridplein, die de weggeefactie oneerlijke concurrentie vond voor zijn zaak, lijkt het stadsbestuur een stok gevonden te hebben om Occupy Antwerpen mee te slaan.

Wat volgde was een gerucht over een mail van het stadsbestuur. “We kwamen te weten dat we een mail zouden krijgen van het stadsbestuur om de toekomstplannen van Occupy Antwerpen te bespreken. Maar wij hebben die mail nooit gekregen. We werden nooit uitgenodigd”, aldus Jeroen Olyslaegers, een van de organisatoren van de weggeefactie.

Voedselinspectie

In plaats van een uitnodiging voor een gesprek werd een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd. Olyslaegers: “Er wordt gedreigd met een voedselinspectie. We zouden ons moeten schikken naar allerlei regels, maar wij zijn geen restaurant, wij laten ons niet aan banden leggen. In onze volkskeuken koken we zoals we dat doen voor vrienden”.

“Het enige wat wij met onze volkskeuken doen, is koken en gratis eten uitdelen om mensen te helpen. Ik snap echt het probleem niet”, zegt Olyslaegers verontwaardigd.

“Het stadsbestuur wil nu voor mij bepalen hoe warmhartig en menselijk ik mij mag gedragen tegenover anderen, compleet onacceptabel.”

Er wordt geschermd met een regel die bepaalt dat burgers maar vijf keer per jaar gratis voedsel mogen uitdelen. Maar die regel heeft Olyslaegers nooit zwart op wit gezien.

Gedwongen verhuis

Van het stadsbestuur mag de actie niet meer wekelijks plaatsvinden op het Astridplein. Als alternatief wordt het Sint-Jansplein aangeboden, een plein buiten het stadscentrum. “Op dat plein zouden we permanent mogen staan, maar wij doen niet aan wijkwerk, wel aan stadswerk”, stelt Olyslaegers.

Elke week op een ander plein actie voeren, is ook geen goed alternatief, vindt Olyslaegers. “De mensen die wij met onze actie willen bereiken, hebben geen internetverbinding. Pas na weken op hetzelfde plein te staan, weten zij dat we er zijn. Die noodzakelijke continuïteit wordt nu verbroken.”

Het negeren van de olifant

Olyslaegers betreurt vooral de manier waarop het stadsbestuur communiceert: “Het bestuur luistert niet naar ons en heeft ons nooit uitgenodigd voor een gesprek. Ik vind dat onze actie recht heeft op een plaats in de stad. Hoe we dat gaan aanpakken, zien we nog wel.”

“Ik zou niets liever willen dan dat het stadsbestuur met ons zou praten en een discussie zou aangaan over armoede. Want dat is het probleem dat wij met onze actie aan de kaak willen stellen. Terwijl 25 procent van de Antwerpenaren in armoede leeft, is er niet eens een schepen voor Armoedebestrijding. ‘Nobody sees the elephant in the room‘, echt absurd”.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Occupy Antwerpen wordt aangepakt. In 2012 kreeg de beweging al af te rekenen met GAS-boetes omdat ze actie voerde in Antwerpen.

Ook andere organisaties worden geviseerd. In februari 2013 werd One Billion Rising, een actie die geweld tegen vrouwen aanklaagt, van de Groenplaats naar de Suikerrui verbannen. Hoewel er die dag in verschillende Belgische steden soortgelijke acties plaatsvonden, werd alleen de actie in Antwerpen als ‘politiek’ bestempeld.

take down
the paywall
steun ons nu!