Foto's door Frederik Sadones
Reportage, Nieuws, Economie, België, Brussel, Europese betoging crisis, Caterpillar, Charleroi-Brussel -

In het zog van 3.000 Caterpillar-werknemers richting Brussel

De werknemers van Caterpillar zakten af naar Brussel om nee te zeggen tegen de Europese besparingspolitiek. Ze verzamelden aan de fabrieksterreinen van Caterpillar in Gosselies, een deelgemeente van Charleroi. De woede zit diep bij de werknemers en ook de bereidheid om actie te voeren is groter dan ooit. Wij trokken samen met de zwaar getroffen werknemers richting Brussel.

donderdag 14 maart 2013 17:52
Spread the love

Om negen uur stroomden de eerste werknemers toe aan de fabrieksterreinen van Caterpillar, allen vastberaden om een duidelijk en krachtig signaal te zenden richting de Europese leiders. De sfeer zat er goed in bij de betogers, maar ze zijn vooral erg kwaad.

“Het is een regelrechte schande. Dit bedrijf maakt winst, wij hebben altijd gehoorzaamd als de directie vroeg om meer flexibiliteit. Het enige wat wij verwachten is een job, maar die wordt ons nu schaamteloos afgepakt. Ik heb heel mijn leven gewerkt voor Caterpillar, wat moet ik nu beginnen”, vraagt Christine zich af. Ze is 43 jaar en heeft een volledige loopbaan achter de rug bij de Amerikaanse machinebouwer.

Wanneer de vakbondsleiders het woord nemen om de menigte toe te spreken, weerklinkt luid applaus. “Het wordt een moeilijke strijd. En een lange strijd. Maar we gaan hem voeren”, waarop een eerste keer ‘Tous Ensemble’ wordt ingezet.

“Maar we staan niet alleen. Werknemers over heel het land worden op dit moment uitgeperst als citroenen. We hebben ArcelorMittal, Ford Genk, maar ook al die andere KMO’s waar mensen steeds meer moeten inleveren”, aldus Paul Fichera, delegee voor de christelijke vakbond ACV.

We spraken ook met Mariet Vanderstukken, secretaris voor de socialistische bediendebond BBTK in de regio van Charleroi. Ze is tevreden dat er nog geen stakingen zijn. “Daar hebben we onze leden echt van moeten overtuigen. Ze begrijpen dat het in hun voordeel is om nu rustig te blijven. Het is beter om af en toe actie te voeren, zoals vandaag, dan om de fabriek dagenlang stil te leggen”, zegt ze.

“We moeten eerst uitzicht krijgen op het industrieel plan alvorens we verdere acties kunnen organiseren. Maar dat die er zullen komen staat vast. Je voelt dat de woede zeer sterk aanwezig is. Iedereen heeft zijn uiterste best gedaan om deze fabriek te laten bloeien, het is gewoonweg onrechtvaardig”, zegt Yvan del Percio, voorzitter van de ABVV-delegatie bij Caterpillar.

Met de bus naar Brussel

Na de speeches van de vakbondsafgevaardigden stonden 60 bussen te wachten om 3.000 betogers richting Brussel te brengen. Daar sloot de Caterpillar-delegatie zich aan bij de Europese actiedag tegen de blinde besparingen in België en Europa. Op de bus werd duidelijk hoe groot de bereidheid tot actie wel is.

“Het is nu het moment om ons te verenigen, samen staan we sterk. Als we onze stem niet massaal laten horen zal er niets veranderen”, waarop iemand roept: “Tout va changer!”

Vanderstukken neemt het woord en bedankt iedereen om zo talrijk aanwezig te zijn. “Dit is echt een warm signaal naar de werknemers toe. Maar laat ons niet vergeten dat we niet alleen zijn, in heel Europa voelt men de crisis. De grote ontslagrondes halen de media maar ook in kleine bedrijven zitten ze in dezelfde merde”, zegt ze.

Eens in Brussel aangekomen neemt de delegatie van Caterpillar de kop van de betoging. Met slogans als “Leur paradis fiscal, c’est notre enfer social” en “On lâche rien”, liepen ze via de Tervurenlaan richting Jubelpark.

Wanneer ze aankwamen in het Jubelpark namen de werknemers van ArcelorMittal, Ford Genk en Caterpillar het podium in waar op dat moment een optreden bezig was. Werknemers van de verschillende bedrijven namen er één voor één het woord en spraken de menigte toe.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!