Heureux de se trouver ensemble? Ik denk het niet
Opinie, Nieuws, Politiek, België, Antwerpen, Hoofddoekenverbod, Europese Unie, Bart de wever, N-VA, Antikapitalisme, Eddy hermy, N-SA, Extreemrechts gedachtegoed, Kathleen Van Brempt, Anti-islam, Yasmine Kerbache, Anti-Joods - Kathleen Van Brempt

Heureux de se trouver ensemble? Ik denk het niet

Op 1 mei mag het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) van burgemeester Bart De Wever (N-VA) betogen in Borgerhout. Heureux de se trouver ensemble? Ik denk het niet. Op zijn website omschrijft het N-SA onze fractieleidster in de Antwerpse gemeenteraad, Yasmine Kerbache, dan ook als "het gezicht van de volksvreemde sociaaldemocratie".

donderdag 14 maart 2013 16:00
Spread the love

Op 1 mei mag het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) van burgemeester Bart De Wever (N-VA) betogen in Borgerhout. De extreemrechtse organisatie betoogt immers tegen PVDA+ “en dat is hun goed recht” laat de burgemeester via zijn woordvoerder weten. Ik kan me de pretoogjes op ‘t Schoon Verdiep levendig voorstellen.

Toen De Wever een niet bestaande betoging verbood, liet hij weten dat hij optrad tegen ‘ophitsers’ en daar bovendien “trots op was”. Gelukkig zijn de jongens van het N-SA geen ophitsers, al is hun leider veroordeeld voor het aanzetten tot racisme.

Over dat racisme van het N-SA valt overigens wel wat te zeggen. Zo is de groep niet gekant tegen de hoofddoek. Als de oplossing voor het ‘vreemdelingenprobleem’ er in bestaat om vreemdelingen op termijn terug te sturen naar hun islamitische landen van herkomst, is het maar beter dat ze recht in de leer blijven, zo luidt de redenering.

Anders willen die landen hen nooit terug. Laat de islamitische vrouwen dus rustig hun hoofddoek dragen en stimuleer vreemdelingen intussen om op een kluitje bij elkaar te wonen in aparte wijken. Vreemdelingen, zo verklaart hun leider Eddy Hermy, pakken ons werk af en verkrachten onze jonge meisjes. Dat ze hier niet thuis horen, is duidelijk. 

Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief behoort tot de club van de nini’s – ni gauche, ni droite – een belegen strekking die al jarenlang meegaat in extreemrechtse middens en in de jaren negentig ook al als een satelliet rond het Vlaams Belang cirkelde.

Het mengt een rabiaat rechts discours met merkwaardig linkse standpunten. Zo delen het N-SA en de PVDA+ de strijd tegen het mondiale kapitalisme. Uiteraard is de argumentatie nogal verschillend. Volgens het N-SA steunt PVDA+ immers het mondiaal kapitalisme door migratie te verdedigen. En migratie – dat weten we toch allemaal – is louter bedoeld om de lonen van onze Vlaamse werknemers te laten dalen, het ultieme programma van het kapitalisme.

Maar met zijn pleidooi om de banken, de post en de spoorwegen te nationaliseren, trekt het N-SA opnieuw de kaart van het antikapitalisme. Heureux de se trouver ensemble? Ik denk het niet. Op zijn website omschrijft het N-SA onze fractieleidster in de Antwerpse gemeenteraad, Yasmine Kerbache, dan ook als “het gezicht van de volksvreemde sociaaldemocratie”.

Viseren de N-SA’ers enkel de volksvreemde sociaaldemocraten en de kapitalistische PVDA+‘ers? Zeker niet. Ook Antwerps schepen van Onderwijs, Claude Marinower (Open VLD), mag zich zorgen maken. N-SA is virulent anti-Joods, weigert de staat Israël te erkennen en bestrijdt het zionisme.

Het N-SA focust onder meer op de Antwerpse diamantsector en sleurt zo ook de N-VA mee in het debat. Want de N-VA van burgemeester De Wever verdedigt de belangen van de diamantlobby, zegt het N-SA. Meer nog, volgens het N-SA streeft de N-VA naar het Vierde Rijk.

Jawel. Want het Vierde Rijk bestaat al en heet volgens het N-SA de Europese Unie. De N-VA verdedigt de EU en dus ook het Vierde Rijk. Ik verzin het niet, het staat op zijn website. Van de EU moeten we trouwens zo snel mogelijk verlost worden. Het N-SA wil een Noordwestelijke Tegenunie oprichten om zo de potverteerders uit Zuid-Europa de wacht aan te zeggen.

Het N-SA is geen fantoombeweging, ze bestaat echt, in tegenstelling tot de gevaarlijke spookbetogers die burgemeester De Wever wel door de Antwerpse straten zag dwalen. En wat erger is, het N-SA rekruteert vooral bij jongeren. Dat zal wel hun goed recht zijn zeker? Niks om ons verder zorgen over te maken.

Kathleen Van Brempt

Kathleen Van Brempt is Europees parlementslid voor de SP.A en gemeenteraadslid in Antwerpen.

In 2010 maakten Gerald Hendrickx en Ittai De Vree een uitstekende korte reportage over het N-SA als studenten journalistiek aan de Katholieke Hogeschool Mechelen. Die kan je hier bekijken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!