Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten is cyberspionage een van de grootste bedreigingen voor de VS. (foto: Dan Barbus)
Nieuws, Politiek, Klimaatverandering, Worldwide Threat Assessment, James Clapper, Veiligheidsbedreigingen VS, Cyberspionage -

Cyberaanval en klimaat gevaarlijker voor VS dan terrorisme

Cyberaanvallen, gebrek aan grondstoffen en de klimaatverandering zijn grotere bedreigingen geworden voor de VS dan het terrorisme. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

donderdag 14 maart 2013 12:05
Spread the love

Op dinsdag 12 maart werd door James Clapper, de Amerikaanse directeur Nationale Inlichtingen het Worldwide Threat Assessment voorgesteld. Het rapport wordt jaarlijks opgesteld door zeventien Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder de CIA, het FBI en de inlichtingendienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Cyberaanval

Het rapport stelt geen echte rangorde op van de bedreigingen, maar de volgorde waarin die gepresenteerd worden vormt voor analisten een indicatie van wat de inlichtingendiensten als prioritaire bedreigen zien. Dit jaar werd de lijst aangevoerd door cyberaanvallen, eerder dan door internationaal terrorisme.

“We bevinden ons in een grootschalige overgangsperiode waarin onze kritieke infrastructuur, economie, persoonlijke leven en zelfs onze interactie met de wereld steeds meer verstrengeld raken met digitale technologie en het internet”, zei Clapper. “In sommige gevallen worden de digitale technologieën sneller ontwikkeld dan ons begrip van de potentiële risico’s groeit.”

De inlichtingendiensten zijn vooral bezorgd om een cyberaanval, een “niet-kinetisch offensief met de bedoeling fysieke schade toe te brengen of data te beschadigen of te wissen”. Zo’n aanval zal waarschijnlijk niet van Rusland of China komen, zegt Clapper, maar mogelijk wel van kleinere staten of organisaties.

Clapper verwees naar de aanval vorig jaar op het Saoedische oliebedrijf Aramco. De aanval, die volgens velen het werk was van Iran, vernielde toen dertigduizend computers.

Cyberspionage is een andere bedreiging. Het rapport verwijst naar pogingen om via het internet geheime informatie te vinden over onder andere Amerikaanse wapensystemen. Clapper verwees niet rechstreeks naar China als dader, maar zijn getuigenis komt er amper een dag na een waarschuwing van de nationale veiligheidsadviseur Tom Donilon aan het adres van China.

Klimaat

Door de klimaatverandering zullen extreme weersomstandigheden een groeiende bedreiging vormen voor de voedsel- en energieproductie. Zwakke staten zullen nog sterker onder druk komen te staan, migratiestromen zullen aanzwellen en de onzekere situatie zal rellen, burgerlijke ongehoorzaamheid en vandalisme stimuleren, stelt het rapport.

De concurrentie om landbouwgrond, onder meer door rijke landen die gronden opkopen in ontwikkelingslanden, en de bevolkingsgroei zullen tegelijk leiden tot politiek geweld en opstanden. Hetzelfde geldt voor drinkwater.

In een interview met de Boston Globe waarschuwde Admiraal Samuel Locklear, hoofd van het Pacifische Commando van de Amerikaanse Marine, al voor de effecten van de klimaatopwarming.

De impact op bevolkingsgroepen is “het meest waarschijnlijke scenario, dat de veiligheid zal aantasten, waarschijnlijk met een veel grotere kans dan de andere scenario’s waar we vaak over praten.” “Als dit slecht afloopt, slaan honderdduizenden of miljoenen mensen op de vlucht en dan zal de veiligheid er snel op achteruitaan”.

Arabische Lente

Clapper citeerde verder ook economische bedreigingen, waaronder de eurocrisis en de Amerikaanse fiscale crisis als risico’s voor de Verenigde Staten.

Het rapport heeft het tot slot over de Arabische Lente, die in het hele Midden-Oosten tot nieuw sektarisch geweld leidt en nieuwe regeringen aan de macht bracht die met grote uitdagingen kampen.

De kernwapens en raketprogramma’s van Noord-Korea vormen een “ernstige bedreiging” maar zijn volgens Clapper vooral gericht op ‘afschrikking en defensie’. Iran bouwt dan weer aan nucleaire capaciteit, maar heeft volgens Clapper nog niet beslist om ook daadwerkelijk een bom te bouwen.

take down
the paywall
steun ons nu!