Geoogst graanveld in het Britse Wakefield (foto: tricky - Rick Harrison).
Opinie, Nieuws, Europa, Economie, 11.11.11, NGO's, Broederlijk Delen, Natuurpunt, Duurzame landbouw, EVA, Incoherentie, BBL, Ontwikkelingslanden, Oxfam, Olivier De Schutter, Vredeseilanden, Handels- en ontwikkelingsbeleid EU, Europees landbouwbeleid, CAP: Common Agricultural Policy - Jan Van de Poel

NGO’s vragen coherent Europees landbouwbeleid

Woensdag 13 maart wordt in het Europees parlement gestemd over het nieuwe Europese landbouwbeleid. Niet minder dan 276 Europese NGO's, waaronder 11.11.11, Natuurpunt, BBL, EVA, Vredeseilanden, Broederlijk Delen en Oxfam roepen de Europese parlementariërs op om rekening te houden met duurzaamheid van het landbouwbeleid en de impact ervan op ontwikkelingslanden.

woensdag 13 maart 2013 12:25
Spread the love

Woensdag wordt in het Europees Parlement gestemd over het Europese ‘gemeenschappelijke’ landbouwbeleid (CAP: Common Agricultural Policy). Dit beleid heeft, dat weten we al langer, steeds een impact gehad op het landbouwbeleid in ontwikkelingslanden.

Het voorstel van de Commissie, waar waarschijnlijk woensdag over gestemd wordt, houdt echter weinig rekening met deze impact en ook de landbouwcommissie van het Europees Parlement (AGRI-commissie) deed dat bij een eerste stemming niet.

Vandaar dat niet minder dan 276 Europese NGO’s, waaronder 11.11.11, Natuurpunt, BBL, EVA, Vredeseilanden, Broederlijk Delen en Oxfam oproepen om bij de stemming rekening te houden met duurzaamheid van het landbouwbeleid en de impact op ontwikkelingslanden.

Er zijn verschillende amendementen ingediend die het voorstel van de commissie alsnog in de goede richting moeten duwen. Ook de speciale VN-rapporteur voor het Recht op Voedsel, Olivier De Schutter, riep hiertoe op.

Ter herinnering: Europa is de grootste importeur én exporteur van landbouwgoederen ter wereld. Het landbouwbudget van de EU bedraagt 40 procent van het totale budget, dat is een hoop belastinggeld bij elkaar: 58 miljard euro. Ook ons geld, waarvan we liefst hebben dat het goed besteed wordt.

Het is de eerste keer dat het Europees parlement over het gemeenschappelijk landbouwbeleid kan stemmen. Dat maakt dit een grote stemming, waarbij politieke meningen vaak lijnrecht tegenover nationale belangen staan.

Voor ontwikkelingsorganisaties is het dus erg belangrijk dat het Europese landbouwbeleid rekening houdt met de impact ervan op ontwikkelingslanden. Die impact, zo bevestigde de Europese Unie eerder zelf, moet “in lijn zijn met het Europese ontwikkelingsbeleid”, moet coherent zijn. Met andere woorden: wat je doet om ontwikkelingslanden te helpen, mag niet teniet gedaan worden door het Europese landbouwbeleid.

Wat willen de NGO’s?

– Het Europese landbouwbeleid moet in lijn liggen met het Europese ontwikkelingsbeleid. Wij willen daarom een expliciete verwijzing naar dit principe in alle wetgevende landbouwteksten.

– De impact van het landbouwbeleid op ontwikkelingslanden moet gescreend worden en bijgestuurd waar nodig. Hiervoor moet ruimte voorzien worden in het al bestaande evaluatiesysteem.

– Ontwikkelingslanden, maar ook burgers en het middenveld moeten in staat gesteld worden om problemen te signaleren en een klacht in te dienen bij de Europese Unie indien nodig.

– Exportsubsidies voor Europese landbouwproducten bedreigen de leefbaarheid van de landbouw in het Zuiden. Schaf die subsidies dus gewoon af.

– Bouw de afhankelijkheid van niet-duurzame veevoeders af, zoals de Braziliaanse soja waarvoor regenwoud wordt gekapt

Jan Van de Poel

Jan Van de Poel is beleidsmedewerker ‘voedsel en privésector’ bij 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging.

take down
the paywall
steun ons nu!