Volgens de VN zijn al 2,2 miljoen mensen hun huis ontvlucht in Noord-Kivu. (Foto: EU Humanitarian Aid and Civil Protection)
Nieuws, Afrika, Samenleving, Congo, Noord-Kivu, Vrouwenrechten, Prostitutie, Goma, Bordelen, Seksueel misbruik minderjarigen, Development Action for the Protection of Women and Children (AIDPROFEN) -

Kindermisbruik in opmars in Noord-Kivu

Steeds meer bordelen in Goma stellen minderjarige meisjes te werk, en ook de mensenhandel is er in opmars.

dinsdag 12 maart 2013 16:40
Spread the love

Een straat in het centrum van Goma wordt de “afdeling van de dood” genoemd, omdat er zo vaak brutale misdaden gepleegd worden. “Je vindt er alle soorten mensen terug”, zegt majoor David Bodeli Dombi van de speciale politie-eenheid voor de bescherming van vrouwen en kinderen in Noord-Kivu. “Homo’s, lesbiennes, en helaas ook bordelen waar volwassenen minderjarige meisjes misbruiken.”

Geweld

In de voorbije twee jaar zijn er steeds meer bordelen bijgekomen waar minderjarige meisjes werken. “Die meisjes komen vaak uit arme en wanhopige gezinnen in Noord-Kivu”, zegt Faustin Wasolela, hoofd van het kinderbeschermingsprogramma van Development Action for the Protection of Women and Children (AIDPROFEN), een organisatie die jonge slachtoffers van seksueel misbruik helpt.

Sinds april vorig jaar wordt er weer gevochten in Noord-Kivu, en volgens de VN zijn er naar schatting 2,2 miljoen mensen hun huis ontvlucht.

De zestienjarige Masika (*) werkt in de Memoire ya Nzambe, een piepkleine bar en bordeel. “Ik werk overdag als dienster en ‘s avonds als prostituee”, zegt ze. “Dat is nodig om mijzelf en mijn tweejarige dochter te voeden.” Als dienster verdient ze op een hele maand 20 dollar – als prostituee verdient ze tot 5 dollar per klant.

“Ik werk hier al sinds 2010, ik kom uit Béni, waar mijn familie woont. Mijn ouders zijn arm en konden mij niet naar school sturen. We hadden amper genoeg te eten. Dus besloot ik naar Goma te komen om er wat geld te verdienen.”

Masika is maar een van de vele meisjes tussen 13 en 17 die uitgebuit worden door volwassen mannen en vrouwen. Ze hebben naar eigen zeggen geen alternatieven. “Sommige meisjes vertellen ons dat ze hun lichaam verkopen om basisgoederen zoals zeep of luiers te kunnen betalen”, zegt Idelphonse Birhaheka van Unicef in Goma.

“Door het gewapende conflict kunnen veel gezinnen hun eigen kinderen niet verzorgen.”

Hard leven

Vader Dechine Birindwa kan ervan meespreken. “Het leven is erg moeilijk geworden”, zegt hij. “Het is al moeilijk om eten te betalen, laat staan om voor kleren en schoenen voor mijn dochters te zorgen. Het is erg hard en ze moeten voor zichzelf zorgen.”

De speciale eenheid van de politie heeft een onderzoek ingesteld naar de toename van het aantal bordelen, maar dat is volgens Dombi niet eenvoudig.

“Het is moeilijk om die bordelen te vinden, maar als we dat doen, ondervragen we de eigenaar en sluiten we sommige bordelen na het onderzoek.” Vorig jaar heeft de politie volgens Dombi vijf van de acht onderzochte bordelen gesloten.

(*) Namen zijn veranderd om de identiteit van de minderjarigen te beschermen.

take down
the paywall
steun ons nu!