Terugtrekking van de laatste Amerikaanse troepen uit Irak (foto: US Army)
Nieuws, Politiek, Irak, Amnesty International, Doodstraf, Mensenrechtenschendingen, Folteringen -

Foltering blijft dagelijkse kost in Irak

Tien jaar na de val van Saddam Hoessein blijft Irak opgezadeld met een cultuur van mensenrechtenschendingen, waaronder aanvallen op burgers, foltering en gebrekkige processen. Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport.

dinsdag 12 maart 2013 11:25
Spread the love

Volgens het rapport slagen de Iraakse autoriteiten, die geconfronteerd worden met aanhoudende aanslagen, er niet in om hun verantwoordelijkheden rond mensenrechten en de rechtstaat na te komen. De misbruiken zijn het werk van de Iraakse veiligheidsdiensten maar ook van buitenlandse troepen in de nasleep van de invasie in 2003.

“Tien jaar na het einde van de repressie door Saddam Hoessein genieten veel Irakezen van een grotere vrijheid, maar de fundamentele mensenrechtenoverwinningen blijven uit”, zegt Hassiba Hadj Sahraoui van Amnesty International in het Midden-Oosten.

“Noch de Iraakse overheid, noch de voormalige buitenlandse machten hebben zich aan die rechten gehouden zoals verplicht is onder de internationale wetgeving. De Irakezen betalen nog altijd de prijs voor die mislukking.”

Foltering is volgens Amnesty nog steeds schering en inslag en blijft onbestraft, met name tegenover terrorismeverdachten. De gevangenen vertellen hoe ze gemarteld werden om een bekentenis af te dwingen of anderen aan de galg te praten. Als ze hun bekentenis tijdens het openbaar proces terugtrekken, worden ze vaak alsnog veroordeeld zonder onderzoek naar de omstandigheden waarin de bekentenis werd afgelegd.

Verdachten worden ook regelmatig getoond aan de pers of moeten bekentenissen live op de televisie doen, nog voor hun proces is begonnen.

Doodstraffen

Na de invasie in 2003 werd de doodstraf even afgeschaft, maar deze is al snel opnieuw ingevoerd en in 2005 vonden de eerste executies weer plaats. Sindsdien zijn 447 gevangenen geëxecuteerd, onder wie Saddam Hoessein. Nog eens honderden gevangenen wachten nog op hun terechtstelling.

Met 129 executies in 2012 is Irak bij de wereldtop op het vlak van terechtstellingen. “Doodvonnissen en executies worden hier op een verschrikkelijke schaal gebruikt”, zegt Hadj Sahraoui. “Het is vooral schokkend dat veel gevangenen ter dood veroordeeld worden na oneerlijke processen en op basis van bekentenissen die ze hebben afgelegd na foltering.”

“Het is hoog tijd dat de Iraakse regering deze cyclus van misbruik stopt en een moratorium op executies instelt als eerste stap in de afschaffing van de doodstraf voor alle misdrijven.”

take down
the paywall
steun ons nu!