“Tihange 2 heropstarten is misdadig riskant”

“Tihange 2 heropstarten is misdadig riskant”

maandag 11 maart 2013 21:00
Spread the love

Voor de tweede keer in enkele maanden trokken duizenden betogers de straat op in een mars tegen kernenergie. Na de internationale manifestatie in Maastricht protesteerden nu ruim 2000 actievoerders in Hoei tegen de mogelijke heropstart van de “scheurtjescentrale” Tihange 2. Ook van het langer openhouden van Tihange 1 kan volgens de organisatoren geen sprake zijn.

De reactor van Tihange 2 ligt, net als deze van Doel 3 al sinds de zomer van 2012 stil, omdat er na controle duizenden scheurtjes werden ontdekt in de reactorvaten. Momenteel loopt er een onderzoek van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) om te bepalen of beide reactoren opnieuw heropgestart kunnen worden.Volgens Léo Tubbax, organisator van de protestmars in Hoei, kan dit in geen geval. “Heropstarten van Doel 3 of Tihange 2 is misdadig riskant”, aldus Tubbax. Hij wijst er op dat de onderzoeken een foto zullen geven van de huidige toestand van de scheurtjes, maar geen waarborg dat die niet verder gaan evolueren.

Duits expert vindt heropstart onverantwoord

Tubbax wordt in zijn conclusie bijgetreden door Dieter Majer, voormalig directeur-generaal van het Duitse controleorganisme van nucleaire installaties. Die besloot in een persmededeling dat een heropstart “onverantwoordelijk” zou zijn. Zo blijkt uit controlerapporten “onder meer dat de origine van de scheuren en de structuur van het probleem niet kunnen opgespoord worden en dat de degelijkheid van de structuur van het reactorvat geen rekening houdt met veroudering.” 

Jan Bens moet aftreden

De organisatoren riepen na de betoging Jan Bens, hoofd van het FANC, op om een stap opzij te zetten. Zij vrezen dat Bens, die een verleden heeft bij uitbater Electrabel, niet objectief kan oordelen en mogelijk onder zware druk staat van zijn ex-werkgever om de centrales opnieuw op te starten. Afgelopen week bleek dat de directeur van het FANC nu ook onder vuur ligt bij zijn eigen experts.Yvan Pouleur, directeur internationale zaken en de facto de nummer twee van het FANC, eist zelfs het ontslag van Bens en stapt daarvoor naar de Raad van State.

take down
the paywall
steun ons nu!