door Fleur Van Groningen
Opinie, Nieuws, Samenleving, België, Feminisme, Seksisme - An Olaerts

Seksisme

Seksisme is van de natuur en daar hoeft niemand aan te twijfelen. Ook de meest militante wijfjes niet.

zaterdag 9 maart 2013 13:09
Spread the love

Seksisme komt iedere zondagmiddag op televisie, als twee leeuwenbroeders samen met hun gewillige poezen door het beeld wandelen. Of als een zilverrug omringd door zeven apenmoeders aan zijn lip ligt te plukken. Of als een poemama koortsachtig haar drie kattenkinders probeert groot te brengen, terwijl poemapa zich in geen enkele aflevering laat zien.

Niemand hoeft zich te verbazen om seksisme. Het is normaal en het is van de natuur. Vooral als we het treurige lot van het bidsprinkhaanmannetje niet te berde brengen. Hij kan proberen wat hij wil, een cadeautje, een massage of de snelle vlucht, meestal loopt het slecht af en wordt hij na de paring vermalen tussen de kaken van mevrouw. Het is een kwestie van proteïnen en tegelijk is het een uitzondering. Of toch op de regel van het seksisme omnipresent in het dierenrijk.

Maar! De natuur is geen argument en is dat ook nooit geweest. De natuur biedt ons weliswaar tal van rijkdommen, maar rechtvaardigingen zijn niet bepaald de sterkste troeven van het bos.

Ho nee, rechtvaardigheid is zelfs ver te zoeken in de natuur. Het zijn tenslotte altijd de pluizigste beestjes die als eerste worden opgegeten. En o wee de koe die loopt te manken in de taiga. Het is van een onbeleefdheid! En dan die seks, terwijl iedereen erbij staat. Territoriumstank overal. Stront? Waar het valt. Poëzie? Nooit!

Gelukkig zijn mensen anders. Wij hebben schoenen aan en we gaan naar de kapper. Na Reyers Laat bouwen we geen nest in de bomen. We slapen in bedden en we kijken vol verwachting uit naar The Killing 3. We eten veel, veel meer en nog meer. We proppen tot de aderprop. Het is heerlijk, alles wat niet van de natuur is; pralines, Barolo, de celloconcerto’s van Bach. Maar seksisme? Seksisme is van de natuur en daaraan twijfelen is beschaafd.

An Olaerts

An Olaerts is …

take down
the paywall
steun ons nu!