Foto's door Pieter Apers
Verslag, Nieuws, Samenleving, België, Economische crisis, Geweld, Vrouwenrechten, Besparingen, Internationale vrouwendag, 8 maart -

Strijdbare vrouwen op Internationale Vrouwendag

BRUSSEL - “Sol, sol, solidarité, avec les femmes du monde entier! Sol, sol, solidariteit, met de vrouwen wereldwijd!” Dat scandeerde een 150-tal vrouwen en mannen op het Muntplein in Brussel op 8 maart, naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag.

vrijdag 8 maart 2013 16:30
Spread the love

“Genoeg is genoeg. Tijd om te reageren! Tijd om te rebelleren!” De slogans op de solidariteitsactie waren niet van de poes, maar de sfeer bleef immer vrolijk. Dat was vooral de verdienste van de percussiegroep Cadence Mandingue, die voor de nodige ambiance zorgde.

De aanwezige vrouwen en mannen uitten hun ongenoegen over de impact van de financieel-economische crisis op vrouwen wereldwijd. Er bestaan al structurele ongelijkheden tussen man en vrouw, en daarbovenop komen nog eens de wereldwijde besparingen die vooral vrouwen hard treffen.

Vier vrouwen hielden een toespraak waarin ze de precaire positie van de vrouw in de kijker zetten.

De Italiaanse Valentina Brogna getuigde: “In Italië zijn er meer meisjes dan jongens aan de universiteiten, en die eersten hebben betere punten. Maar eens ze afgestudeerd zijn, wacht hen de woestijn. Bij gebrek aan werk zijn het vooral vrouwen die het gelag betalen”.

“Wij zijn de generatie van de ‘bamboccioni’. Dat betekent: ‘de verwende kinderen, die niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen’. 71 procent van de jonge vrouwen tussen 18 en 29 jaar leeft nog steeds bij haar ouders.”

Prima Osca is algemeen secretaris van de Nationale Federatie van Boliviaanse huishoudwerksters (FENATRAHOB). Zij verklaarde: “Als vakbond zijn we betrokken bij het opstellen van een integrale wet ter bescherming van vrouwen. Geweld tegen vrouwen is sterk aanwezig in ons land, maar het is een strijd die in alle landen plaatsvindt. Wij zijn het slachtoffer van feminicide.”

Zichtbaar geëmotioneerd vervolgde ze haar betoog: “We moeten samen strijden, vrouwen en mannen. Want wij strijden niet alleen voor vrouwenrechten, maar voor mensenrechten. Leve de vrouwen!”

Op een ‘symbolische brug’ voor het podium lagen stiften en papier. Het publiek mocht zijn dromen neerschrijven of tekenenen. Die dromen zullen aan de regering worden overgemaakt.

De vrouwenorganisaties Vrouwenraad, Conseil des femmes francophones de Belgique (CFFB) en Wereldvrouwenmars waren de organisatoren van deze solidariteitsactie. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!