Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Leuven, Anti-nsv, Anti-nsv betoging -

700 betogers bieden alternatief voor nationalisme

Donderdagavond 7 maart was Leuven het decor van de jaarlijkse NSV-betoging. Omdat ze de Leuvense straten niet wilden overlaten aan extreemrechtse stemmen kwamen er ook dubbel zoveel linkse studenten opdagen. In totaal waren een kleine duizend mensen aanwezig. Het bleef vreedzaam op enkele alleenstaande gevallen na.

vrijdag 8 maart 2013 13:36
Spread the love

Vanuit alle hoeken van België stroomden activisten toe om een alternatief te bieden voor het nationalistische gedachtegoed. Aan de ingang van het station in Leuven werden de slogans een eerste keer ingeoefend.

De betogers hadden het niet enkel gemunt op NSV! maar tegen het nationalisme in het algemeen als antwoord op de economische crisis. “Vlaams Blok, rot op! NSV, weg ermee!”, was een slogan, maar vooral “Vlaming, Waal, Spanjaard, Griek, allemaal gekloot door dezelfde politiek!”, duidde volgens Els Deschoemaeker van Blokbuster goed de boodschap aan die de linkse betogers willen brengen.

De analyse die de betogers maakten luidde als volgt: “De huidige economische crisis is een rechtstreeks gevolg van de kapitalistische logica. Arbeiders en gewone werkmensen over heel Europa draaien nu op voor de uitwassen van de financiële wereld”, klinkt het gezamenlijk bij de aanwezigen.

Uit die huidige situatie volgt het gevaar dat het nationalisme wel degelijk is, zeggen de betogers. “Nationalisme biedt net als wij een antwoord op die crisis. Het verschil is dat nationalisme een schuldige zoekt buiten het eigen volk die dan symbool moet staan voor al wat fout loopt in onze maatschappij”, zegt Ahmed Kannoiche, lid van ABVV, die zijn steun komt betuigen aan de studenten.

Economische crisis als voedingsbodem

Els Deschoemaeker waarschuwt er ook voor dat het gevaar voor extreemrechts niet geminimaliseerd mag worden. “De crisis, die in sommige Europese landen zeer diep snijdt, zorgt ervoor dat extreemrechtse en nationalistische stemmen een platform hebben voor hun analyse. Het Griekse Gouden Dageraad is een mooi voorbeeld van hoe zoiets uit de hand kan lopen”, zegt ze.

Die partij is momenteel in staat om 12 procent van de Grieken voor zich te winnen met hun neonazistisch discours. De geschiedenis staat bol van voorbeelden over hoe tijden van crisis een voedingsbodem bieden aan nationalistische partijen.

“Wij willen ons als linkse studenten laten horen. Zo tonen we de maatschappij dat er alternatieve antwoorden bestaan op de huidige crisis. Het is belangrijk dat zowel studenten als arbeiders schouder aan schouder staan en zeggen: niet in onze naam”, was de boodschap van een studente die meeliep met ALS.

Aan de kant van NSV! liepen een driehonderd betogers mee. Dennis Bels, voorzitter van NSV! Leuven weerlegt de aantijgingen dat NSV! een racistische vereniging zou zijn. “Er loopt vandaag ook een dame met zwarte huidskleur mee. Ik ken haar goed, ze zegt van zichzelf dat ze niet van vreemde afkomst is en spreekt perfect Nederlands.”

Bels heeft vooral een probleem met de multiculturele samenleving die volgens hem mislukt is. “Wij zijn tegen de multiculturele samenleving, maar niet tegen de multiraciale samenleving. Dat is voor ons niet hetzelfde.”

De grote aanwezigheid van politie wijten ze bij NSV! volledig aan de tegenbetoging. “Als ze niet telkens op dezelfde avond een betoging houden zou die politiemacht helemaal niet nodig zijn. Wij zoeken helemaal niet de confrontatie maar met de linkse tegenbetoging zijn ze wel erg provocatief”, aldus Karl, die meeliep aan de kant van NSV!.

take down
the paywall
steun ons nu!