Alexander van Nuijs
Nieuws, Milieu, Samenleving, België, Universiteit Antwerpen, National Geographic Channel, Technische wetenschap -

Rioolprofessor krijgt zendtijd op National Geographic Channel

Onderzoeker Alexander van Nuijs van de Universiteit Antwerpen verwierf wereldfaam door zijn analyses van het rioolwater in steden en gemeenten. Vandaar dat hij op de universiteit de bijnaam riool- of cocaïneprofessor kreeg toegewezen. Via zijn baanbrekend onderzoek van het rioolwater kan de professor immers het druggebruik van de onderzochte gemeenten inschatten.

woensdag 6 maart 2013 13:19
Spread the love

Een en ander kadert in de eerste Vlaamse reeks documentaires ‘Behind the Science‘, die National Geographic Channel in samenwerking met de Universiteit Antwerpen heeft gemaakt en die vanaf donderdag 21 maart 2013 worden uitgezonden. De zender bezocht het lab van vijf Antwerpse professoren en gaf hen een forum om hun onderzoek aan een ruim publiek toe te lichten.

Verborgen meesterwerken

Het startschot wordt gegeven met de documentaire ‘Verborgen meesterwerken’. Onder leiding van professor Koen Janssens gaat National Geographic op zoek naar verborgen kunstwerken, die onder verflagen van bestaande schilderijen kunnen worden ontdekt.

In 2007 slaagden wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en de Technische Universiteit Delft erin een scantechniek te ontwikkelen waarmee verborgen schilderijen onder bestaande kunstwerken kunnen worden ontdekt. De kijker kan alzo ontdekken wat er zich onder bijvoorbeeld “De Moreeltriptiek” van Hans Memling bevindt.

Drugsriolen

Op donderdag 28 maart 2013 licht National Geographic Channel samen met Alexander van Nuijs het drugsgebruik uit in verschillende steden en gemeenten. Aan de hand van een analyse van een kleine hoeveelheid rioolwater kan de onderzoeker het drugsgebruik van de onderzochte gemeente inschatten. Ons rioolsysteem brengt namelijk de waarheid over ons drugsgebruik naar boven, maar geeft ook meer inzicht in de gezondheidstoestand van de inwoners.

Tussen de atomen

Op donderdag 4 april 2013 maken we kennis met ’s werelds meest nauwkeurige microscoop, ontwikkeld in Eindhoven. Wereldwijd bestaan er slechts drie: één bevindt zich in Berkeley (Californië), één in Grenoble (Frankrijk) en één op de Universiteit Antwerpen.

Iedere mens, ieder dier, ieder voorwerp is opgebouwd uit miljoenen atomen, bouwsteentjes van minuscule afmeting. Dankzij deze microscoop kan je met het blote oog elk atoom gedetailleerd bekijken. Welke mogelijkheden biedt dit aan de moderne wetenschap? Professor Jean-Pierre Timmermans geeft toelichting.

Hernieuwbare energie

Op donderdag 11 april 2013 april neemt professor Reinhart Ceulemans de kijker mee naar de grootste bio-energieplantage van België. Hij leidt daar een onderzoeksproject naar milieuvriendelijke brandstof.

Over heel de wereld wordt nagedacht over het brandstofprobleem. Professor. Ceulemans toont in de uitzending aan dat bio-energieplantages een waardig alternatief bieden voor de vervuilende en steeds schaarser wordende fossiele brandstoffen.

Eco-economie

Tot slot geeft onderzoeker Eddy Van de Voorde op donderdag 18 april 2013 toelichting over de boeiende en steeds bewegende wereld van de logistiek: Vlaanderen heeft een zeer druk en complex transportnetwerk.

Aan de hand van moderne innovaties en vernieuwende technieken worden onze logistiek en infrastructuur beter, duurzamer en milieubewuster. De Universiteit Antwerpen is voorloper op het gebied van het onderzoek naar deze ontwikkelingen. Zo kan de kijker vaststellen wat dit onderzoek betekent voor de toekomst van de logistiek en de mobiliteit.

Primeur

Zowel voor de Universiteit Antwerpen als voor National Geographic is dit project een primeur. Voor de zender omdat het de eerste maal is dat er een Vlaamse documentairereeks rond wetenschap wordt opgezet en voor de universiteit omdat men daar nooit eerder in de onderzoekslabo’s zo uitgebreid liet filmen.

Retcor Alain Verschoren gaf echter graag zijn fiat voor het project: ““National Geographic Channel is op wereldvlak dé absolute autoriteit als het om populariserende wetenschapscommunicatie gaat”, zegt Verschoren. “Wetenschappers krijgen wel eens het verwijt in een ivoren toren te leven. Daar doen wij niet aan mee: iedereen mag, nee moet, weten wat we doen en waarom al dat onderzoek zo relevant is voor de maatschappij.”

Dynamisch

De Universiteit Antwerpen is een dynamische onderzoeksuniversiteit, met een wereldwijde uitstraling. “We tellen 2.600 professoren en researchers die allemaal actief in het wetenschappelijk onderzoek staan. Heel bewust kozen we er twee jaar geleden voor negen onderzoeksspeerpunten te definiëren. Wij willen niet per se op alle verschillende wetenschapsdomeinen actief zijn, maar binnen onze afgebakende vakgebieden willen we wel tot de wereldtop behoren. En dat lukt absoluut.”

Sexy

Met de reeks ‘Behind the Science’ hoopt de Universiteit Antwerpen nog meer jongeren warm te kunnen maken voor een wetenschappelijke studierichting. De maatschappij heeft hen immers nodig. Verschoren: “De voorbije twee jaar groeide het aantal studenten in de wetenschappelijke richtingen al lichtjes, maar die voorzichtige trend moet zich doorzetten.”

“National Geographic Channel is wellicht het ideale kanaal om aan iedereen te laten zien dat wetenschap uitdagend, boeiend én levensnoodzakelijk is. Want ondanks de lichte toename bij studenten die wetenschappen willen studeren is in ons land slechts één hoger diploma op vijf een technisch wetenschappelijk diploma. Dat is problematisch voor een kennismaatschappij als de onze. In ‘Behind the Science‘ tonen de makers van de uitzendingen alvast dat wetenschap best sexy kan zijn.”

take down
the paywall
steun ons nu!