Verslag, Nieuws, Politiek, Betoging, België, Brussel, Palestina, Israël, Shimon Peres, ULB, Peres -

Protest tegen bezoek van Shimon Peres

Meer dan 100 pro-Palestijnen protesteerden op 5 maart op het Brusselse Troonplein tegen de komst van de Israëlische president Shimon Peres. Die nam diezelfde dag deel aan een academische zitting op de ULB, in de aanwezigheid van rector Didier Viviers en minister van Defensie Pieter De Crem.

woensdag 6 maart 2013 12:11
Spread the love

Shimon Peres was één van de genodigden voor een diner van het FORUM der Joodse organisaties en het CCOJB (de Franstalige Joodse koepelorganisatie in Brussel). Ook Pieter de Crem en Didier Viviers, de rector van de ULB, werden daarvoor uitgenodigd. Verschillende actiegroepen op de ULB hielden maandag al een protest tegen de aanwezigheid van hun rector op dat diner. 

Bovendien viel het diner samen met de jaarlijkse ‘Israeli Apartheid Week’, een initiatief van pro-Palestijnse studentenvereningen die op honderden campussen wereldwijd simultaan actie voeren tegen normalisatie met Israël op academisch, politiek en cultureel vlak. 

Shimon Peres heeft een lange carrière als Israëlisch politicus. Hij speelde een grote rol in de ontwikkeling van de wapenindustrie en de ontwikkeling van nucleaire wapens. Samen met onder meer Noord-Korea is Israël is één van de weinige landen die weigeren het non-proliferatieverdrag te ondertekenen.

De protestactie werd gesteund door verschillende organisaties waaronder Vrede vzw, Intal, Comac (jongerenbeweging van PVDA) en de Brusselse partij Egalité. 

Over Shimon Peres schreef Ludo De Brabander (Vrede vzw) nog dit: Shimon Peres: grondlegger van de Israëlische en nucleaire wapenindustrie

take down
the paywall
steun ons nu!