Minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS), ABVV-algemeen secretaris Anne Demelenne en ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw, woensdag 6 maart op het Poelaertplein in Brussel bij het begin van de actie tegen de loonkloof (foto: Francis Doornaert).
Reportage, Nieuws, Economie, Politiek, België, ABVV, Rudy De Leeuw, Loonkloof, Fietsactie, Monica de coninck, Anne Demelenne, Joelle Milquet, Laurette Onkelinx, Loonbevriezing -

Fietsen in de zon tegen loonbevriezing

ABVV hield woensdag in Brussel een ludieke fietsactie tegen de loonkloof tussen man en vrouw. Nu de lonen bevroren zijn, valt de loonkloof niet te dichten.

woensdag 6 maart 2013 18:30
Spread the love

Poelaertplein, Brussel, 14 uur. Zo’n vijftigtal militanten van de socialistische vakbond ABVV verzamelt op het Poelaertplein, allen met de fiets. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw en algemeen secretaris Anne Demelenne zijn ook van de partij. “Het is lente en we halen de fiets boven”, lacht een Franstalige militant.

De actie staat in het teken van de bestrijding van de loonkloof tussen man en vrouw. De Leeuw geeft tekst en uitleg: “Het loonverschil bedraagt 22 percent. Door de loonbevriezing hebben we de komende jaren niet de mogelijkheid om dat recht te zetten. ABVV strijdt voor koopkracht, een rechtvaardige fiscaliteit en goede lonen voor mannen én vrouwen.”

Naast het alombekende ‘glazen plafond’ – hoe hoger in de hiërarchie, hoe minder vrouwen je er aantreft – is er nog het probleem van de zogeheten functieclassificaties. Door verschillende jobomschrijvingen krijgen mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen toch een verschillend loon.

“Een man wordt ‘floor manager’ genoemd, een vrouw daarentegen is een ‘opgeleide poetsvrouw’. Een man is ‘office manager’, een vrouw is dactylografe. Dat moet worden rechtgetrokken”, vindt De Leeuw.

Minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) heeft niet genoeg tijd voor een gesprek met het ABVV, maar komt toch even hallo zeggen. Ze krijgt prompt een drinkbus met ‘antiloonvriesgel’ toegestopt. De sfeer blijft evenwel hartelijk.

De Leeuw en Demelenne geven eerst samen een speech en dan is het tijd voor het vertreksignaal. Een meisje onthult haar spaghettibandjes; de ‘feestfiets’ kreunt zich op gang. De voorzitter en de algemeen secretaris trappen een tijdlang mee met de achterban, maar splitsen dan af om een bezoek te brengen aan de Wetstraat.

Daar wacht hen een gesprek met minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) en minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH).

take down
the paywall
steun ons nu!