Een jonge moeder zoekt met haar baby beschutting op het Filipijnse eiland Mindanao na de doortocht van tyfoon Bopha in december 2012 (foto: Karl Anthony Ebol / Philippine Red Cross).
Reportage, Nieuws, Samenleving, Filipijnen, Basisgezondheidszorg, Moedersterfte, Sloppenwijkbewoners, Manila, Council for Development and Health (CDH), Bevallingen, Privatisering van ziekenhuizen, Vroedvrouwen -

“Het kind stierf in de buik van mijn schoondochter”

De Council for Development and Health (CDH), een Filipijnse gezondheidsorganisatie, kwam maandag 4 maart op straat in de Filipijnse hoofdstad Manila. De organisatie protesteerde tegen de nieuwe wet over anticonceptie en gezondheidszorg. Een aantal punten in de wet zijn onaanvaardbaar voor CDH. Zo is er een verbod om zwangere vrouwen thuis te laten bevallen. Daarnaast wil de regering 26 ziekenhuizen over het hele land privatiseren.

dinsdag 5 maart 2013 18:40
Spread the love

Openbare en privéziekenhuizen

Frida Nañoz komt uit de sloppenwijken van Manila. Met een trillende stem en tranen in haar ogen vertelde ze waarom de wet desastreus is voor arme vrouwen.

“Toen we mijn hoogzwangere schoondochter naar het dichtstbijzijnde privéziekenhuis brachten om te bevallen, vroeg het ziekenhuis een voorschot van drieduizend peso (56,48 euro, nvdr). Wij zijn arm, we kunnen dat niet betalen! Dus stuurde het ziekenhuis ons terug naar huis. Tegen dan was haar water gebroken. De volgende dag maakten we de langere reis naar een ander ziekenhuis, een openbaar ziekenhuis, maar we zijn er nooit geraakt.”

“Het kindje is gestorven in de buik van mijn schoondochter.” Er zijn meer verhalen die Nañoz kon vertellen. “Sommige vrouwen in de meer afgelegen provincies moeten dagen stappen, over rivieren en bergen reizen om een ziekenhuis te vinden.”

Onbetaalbaar

De nieuwe wet verbiedt vroedvrouwen om te helpen bij thuisbevallingen. De regering argumenteert dat moeder en kind meer kans hebben op overleven in de steriele omgeving van een ziekenhuis, met dokters en verpleegkundigen.

Nochtans is het voor veel vrouwen bijna onmogelijk om naar een ziekenhuis te gaan. Om te beginnen is het onbetaalbaar. Filipijnse ziekenhuizen rekenen alles aan, van de röntgenfoto’s tot de sterilisatiealcohol die gebruikt wordt.

Het minimumloon voor iemand met een voltijdse baan ligt volgens de Filipijnse overheid tussen de 400 en de 450 peso, dat is ongeveer 8 euro per dag. Aangezien er echter zware werkloosheid heerst in de Filipijnen, liggen de daglonen van de bewoners van een sloppenwijk, of een arme provincie, daar ver onder.

Getrainde vroedvrouwen

Grace Cuasay is een geregistreerde vroedvrouw en lid van de CDH. Op de demonstratie van maandag riep ze op om meer vroedvrouwen te trainen en ze naar afgelegen provincies te sturen. Op die manier kunnen de vrouwen thuis bevallen en hoeven ze zo ver niet te reizen, of zoveel geld uit te geven.

“Op dit moment is er maar één vroedvrouw voor drie tot vijf barangays (kleine gemeentes, nvdr). Dat wil zeggen dat meer dan 6.500 mensen moeten rekenen op dezelfde vroedvrouw”, zegt Cuasay

De privatisering van de ziekenhuizen zal ervoor zorgen dat behandelingen die nu al te duur zijn voor vele vrouwen, later volledig onbetaalbaar worden. “Op deze manier dwing je arme vrouwen in heel gevaarlijke situaties”, vertelde Cuasay. “De regering wil zoveel mogelijk geld persen uit arme vrouwen, maar zij hebben echt niets meer te geven.”

take down
the paywall
steun ons nu!