Hospitalisatieverzekering een zegen of toch niet?

Hospitalisatieverzekering een zegen of toch niet?

maandag 4 maart 2013 13:47
Spread the love

Na een hospitalisatie van een 10-tal dagen kreeg ik een factuur van 3570€. Dit werd voor 3166 € terugbetaald door mijn ziekenfonds, de hospitalisatieverzekering die ik via mijn werk geniet stortte 400€ bij zodat er voor mij nog amper 4€ over bleef.

In een eerste reactie moet ik daar gelukkig mee zijn, mijn hospitalisatie was omzeggens kosteloos, ik moest immers  slechts opdraaien voor 0.01% van de kost. Even kritisch nadenken deed me tot een andere vaststelling komen.

De private verzekering waarvan ik geniet bestaat slechts voor de helft van werknemers , zij die in grote bedrijven of sterke sectoren werken. Dit is discriminerend. De bedrijven voegen dit bij het loonpakket alhoewel dit in wezen niks met verloning te maken heeft. Men geeft dat omdat dit voordeel voor de werknemer hen beter uitkomt dan een effectieve loonsverhoging. De premies die betaald worden zijn “relatief “ laag want werknemers tussen de 20 en de 60 jaar bevinden zich gemiddeld in de gezondste periode van hun leven, het risico is voor de private verzekeraar is dan ook vrij laag.

Eens met pensioen kan men zijn verzekering laten doorlopen mits het betalen van fikse premies, men verlaat immers de zone van goede gezondheid en treedt binnen in de wereld van mogelijke zorgen en dus meerkosten. De private verzekeraar kan zijn aandeelhouders trakteren op een mooi dividend want de verzekerden kosten relatief weinig zodat er ruimte is voor winst. Inderdaad winst, voor mij een eerder vies woord in de gezondheidssector. Wie wil er nu winst maken op kap van zorgbehoevenden? Het kapitaal!

Eens de kliniek weet dat je een dergelijke aanvullende verzekering hebt is er geen dam meer tegen extra misschien wel overbodige prestaties, de verzekering betaalt toch.

Niet alleen de private verzekeraar maar ook de eerste pijler wordt op extra kosten gejaagd. Onrechtstreeks is de sociale zekerheid dus ook de dupe van het bestaan van hospitalisatieverzekeringen.

De enige oplossing is mijns inziens dat de dokters niet meer verloond worden per prestatie maar een soort wedde krijgen , dat kan een wildgroei aan geregistreerde activiteiten tegen gaan. Let wel deze dokters mogen zeker een zeer degelijk loon verdienen , ze dragen immers een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid.

take down
the paywall
steun ons nu!