Ook de favela's worden onder handen genomen. (Foto: Kevin J.)
Nieuws, Samenleving, Rio de Janeiro, Brazilië, São Paulo, Verplicht afkicken -

Brazilië verplicht crackverslaafden af te kicken

Na São Paulo is nu ook Rio de Janeiro begonnen met verplichte afkickprogramma's voor drugverslaafden. Wie aan crack verslaafd is, wordt in het ziekenhuis opgenomen.

maandag 4 maart 2013 15:45
Spread the love

In een week tijd zijn in Rio de Janeiro al meer dan honderd crackverslaafden in het ziekenhuis opgenomen, waarvan dertig onvrijwillig. Crack is de rookbare versie van cocaïne.

Midden januari was ook São Paulo al met zo’n verplicht afkickprogramma begonnen. Daar zijn al meer dan tweehonderd mensen opgenomen, waarvan zeventien verplicht.

Crackepidemie

De overheid spreekt van een echte crackepidemie. Volgens een studie van de Federale Universiteit van São Paulo is Brazilië nu de belangrijkste markt voor crack geworden. Het land telt al een miljoen crackgebruikers.

Voor de Braziliaanse veiligheidsdiensten is de aanpak van de drugsproblematiek een nationale prioriteit. In november 2011 keurde de Braziliaanse president Dilma Rousseff een nationale campagne goed om crackverslaafden van de straat te halen.

Brazilië is de komende jaren gastland van twee grote internationale sportevenementen: het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. Met het oog daarop is het land zijn blazoen flink aan het oppoetsen. Zo is het ook al vijf jaar bezig de favela’s (armenbuurten) te bevrijden van drugs en geweld.

Geen goed idee

Experts vinden verplicht afkicken geen goed idee. “Zodra een crackverslaafde het ziekenhuis verlaat en naar zijn gewone leven en problemen terugkeert, hervalt hij meestal”, zegt psychiater Dartiu Xavier da Silveira, coördinator van Unifesp, het gerenommeerde verslavingsprogramma van de Federale São Paulo.

Voor sommige patiënten met psychiatrische problemen kan verplichte hospitalisering een oplossing zijn, maar die groep vertegenwoordigt minder dan 15 procent van de crackverslaafden, zegt Silveira.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!