Foto: Rex Turgano
Nieuws, Wereld, Economie, Milieu, Landbouw, Bijen -

Teloorgang wilde insecten bedreigt landbouw

De snelle achteruitgang van wilde bijen en andere insecten die nog effectiever zijn bij de bestuiving van gewassen, is een groot gevaar voor de landbouw. Dat blijkt uit een grote internationale studie van honderden velden.

vrijdag 1 maart 2013 13:44
Spread the love

Een team van internationale wetenschappers bestudeerde zeshonderd velden in twintig landen over de hele wereld. Uit hun onderzoek blijkt dat bijen die door mensen worden gekweekt minder effectief zijn in het bestuiven van planten dan wilde insecten, met name wilde bijen. Ze publiceerden hun bevindingen in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Science.

De wetenschappers bestudeerden onder meer de bestuiving van planten, fruit, koffie en noten. “Onze studie toont aan dat de productie van veel fruit- en zaadgewassen, waaronder tomaten, koffie en watermeloen, beperkt blijft omdat hun bloemen niet voldoende worden bestoven”, zegt Lawrence Harder, hoogleraar Biologische Wetenschappen aan de Universiteit van Calgary en een van de auteurs van de studie.

“We tonen ook dat het probleem niet opgelost wordt door meer honingbijen toe te voegen, maar dat de aanwezigheid van meer wilde insecten zou helpen.”

Bestuiving

Voor er zaden of vruchten gevormd kunnen worden, moeten bij veel gewassen de bloemen bestoven worden. Dat proces wordt in de hand gewerkt door insecten zoals bijen, vliegen, vlinders en kevers die de bloemen bezoeken. Die bestuivers leven vaak aan de rand van wouden, in heggen of graslanden. Maar naarmate die biotopen verdwijnen, vooral door een intensievere vorm van landbouw, daalt ook het aantal bestuivers.

Uit de studie blijkt nu dat de productie van fruit aanzienlijk lager ligt in regio’s waar er minder wilde insecten voorhanden zijn om de bloemen te bezoeken.

“De paradox is dat de meest gebruikte methoden om de oogst op te krikken, zoals het maximaliseren van het landbouwoppervlak en het gebruik van pesticiden, de  hoeveelheid en variëteit aan wilde insecten verkleint, die net de productie kunnen stimuleren”, zegt Harder. “Onze studie belicht de voordelen van een nieuwe aanpak bij het ontwerp van landbouwsystemen.”

De wetenschappers pleiten voor een geïntegreerd beheer van zowel honingbijen als wilde insecten om de wereldwijde oogsten op te krikken van soorten die door insecten bestoven worden. Daarvoor is de bescherming van natuurlijke of semi-natuurlijke gebieden, een variabel landgebruik en een voorzichtiger gebruik van verdelgingsmiddelen onontbeerlijk, besluiten ze.

take down
the paywall
steun ons nu!