“BRICS-bank is welkome ontwikkeling voor Afrika”
Nieuws, Wereld, Economie, Politiek, Zuid-Afrika, BRICS -

“BRICS-bank is welkome ontwikkeling voor Afrika”

De opkomende economieën Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika werken aan de oprichting van een eigen ontwikkelingsbank. Volgende maand moet een beslissing worden genomen over belangrijke stappen op weg naar zo'n instituut.

donderdag 28 februari 2013 15:21
Spread the love

“Het lijdt geen twijfel dat de BRICS-Ontwikkelingsbank een welkome ontwikkeling is”, zegt Sandile Zungu van de Zuid-Afrikaanse Zwarte Businessraad. “Er is duidelijke behoefte aan de bank. De handel tussen de BRICS-landen groeit en ze raken gefrustreerd door bestaande financieringsinstituten zoals de Wereldbank en het IMF.”

Zungu wijst in het bijzonder op de bureaucratie, de criteria om te kunnen lenen, de voorwaarden die verbonden zijn aan de leningen en de trage verwerking van aanvragen. “En dan is er nog het feit dat deze landen op grote schaal bezig zijn met de aanleg van infrastructuur. Reden te meer om deze bank op te richten. Er is behoefte aan.”

De financiering van infrastructuur in de BRICS-landen zal een speerpunt worden voor de bank, samen met alternatieve samenwerkingsmodellen om dergelijke projecten te financieren, zegt Hannah Edinger, hoofd Onderzoek en Strategie bij consultancybureau Frontier Advisory.

Edinger zegt dat er voor de financiering van dergelijke projecten minstens 15 biljoen dollar nodig is in de BRICS-landen in de komende vijftien tot twintig jaar, vooral in India en Zuid-Afrika.

Duurzame projecten

Tijdens een recente persbriefing schatte Lynette Chen, CEO van New Partnership of Africa’s Development Business Foundation, dat er momenteel een tekort van 480 miljard dollar is in de financiering van infrastructuur in Afrika. Een nieuwe BRICS-bank kan helpen dat probleem op te lossen. “De BRICS-Ontwikkelingsbank kan de eerste keuze worden voor krediet in Afrika”, zei Chen.

“Behalve op het gebied van infrastructuur, kan de bank ook financiering verstrekken op het gebied van duurzame technologie, biobrandstoffen, dammen en kerncentrales in Afrika”, zegt Edinger. “Maar de financiering in Afrika zal naar verwachting maar een deel zijn van de totale financiering in de BRICS-landen.”

Hoewel er ook aandacht is voor milieuvriendelijke projecten in Afrika, zal de aandacht daar niet in eerste instantie naar uitgaan, zegt ze. Projecten met een focus op duurzame ontwikkeling en klimaatverandering zullen onderdeel zijn van de mix, in het bijzonder als het gaat om “grote en grensoverschrijdende infrastructuurprojecten op het gebied van transport en energie, om regionale integratie en marktopbouw te bevorderen.”

China

De BRICS-top in Durban eind maart is de eerste op Afrikaanse bodem. Maar betrokkenen hebben aangegeven dat er een reeks ontmoetingen zal volgen in andere landen, om zeker te zijn van voldoende steun uit andere regio’s. Zungu voorspelt dat de BRICS-bank de band tussen de betrokken landen zal verstevigen. Edinger is het daarmee eens. “De oprichting van deze bank wordt een belangrijke mijlpaal voor de BRICS-groep. Het is goed voor de geloofwaardigheid en het wezen van het BRICS-concept.”

Er bestaan al een aantal werkgroepen en forums binnen het BRICS-mechanisme, maar de oprichting van een bank laat zien dat BRICS meer inhoudt dan “politieke discussie”, zegt Edinger. “Nu wordt er een instelling opgericht die beter afgestemd is op de opkomende markten en de belangen van het Zuiden in het algemeen.”

China is de grootste economie binnen BRICS. Het zal er naar verwachting op aansturen dat het hoofdkantoor gevestigd wordt in Sjanghai, en dat de Chinese munt wordt gebruikt.

take down
the paywall
steun ons nu!